CINS: Naprednjake obučavali EU posrednik u dijalogu sa opozicijom i savetnik Borisa Džonsona

Za obuku članstva Srpska napredna stranka je 2022. dala 48 miliona dinara firmama iz Nemačke i Velike Britanije.
CINS: Naprednjake obučavali EU posrednik u dijalogu sa opozicijom i savetnik Borisa Džonsona
Foto: 021.rs
Kako navodi Centar za istraživačko novinarstvo Srbije (CINS), pred izbore 2022. godine, stranke na vlasti i one u opoziciji su pokušavale da prevaziđu krizu uz posrednike Evropskog parlamenta, njih četvoro koliko je ova institucija poslala. 
 
Krajem januara 2022, samo dva meseca pred izbore, posrednici Evropskog parlamenta su organizovali konferenciju za štampu.
 
Jedan od njih, Knut Flekenštajn, rekao je da oni nisu bili tu da "štite" vlast ili budu advokati opozicije, već da pomognu da se dijalogom napravi korak napred.
Međutim, istraživanje CINS-a pokazuje kako je SNS 2022. godine platio nešto manje od 40.000 evra za konsultantske usluge nemačkoj firmi u kojoj je Flekenštajn i u to vreme bio jedan od partnera. Analitičar nemačkog ogranka organizacije Transparentnost Mikael Rumegu Ruvel (Mickael Roumegoux Rouvelle) kaže da ovaj slučaj budi sumnje jer je Flekenštajn bio predstavnik Evropske unije u dijalogu od 2019. do 2022. godine.
 
"Ako je pružao konsultantske usluge SNS-u 2021. i 2022. godine ili bio uključen u dobijanje konsultantskog ugovora za svoju kompaniju, to bi bio sukob interesa", navodi Ruvel za CINS.
 
Istraživanje pokazuje i kako je SNS ovaj trošak u svom finansijskom izveštaju vodio kao obuka članstva. 
 
CINS je pronašao još jednu firmu sa kojom su naprednjaci sarađivali te godine. Reč je o kompaniji iz Londona bliskoj tamošnjim konzervativcima čiji se jedan od vlasnika hvalio da je radio kampanju i za Borisa Džonsona.
SNS je sarađivao i sa hamburškom firmom "Beust&Collegen International", čiji je jedan od osnivača nekadašnji gradonačelnik Hamburga Ole fon Bojst (Ole Von Beust).
 
Ugovor koji je ova firma sklopila sa naprednjacima vredan je oko 40 hiljada evra, otkriva CINS. Oni su u kratkom odgovoru za CINS naveli da ne mogu da otkriju prirodu posla zbog tajnosti ugovora, ali su naveli da se posao ticao " strateških saveta u vezi sa pregovorima za pristup Srbije EU i pronalaženjem najvažnijih stakeholdera (zainteresovanih strana, prim.nov) u procesu".
 
Njihova saradnja sa naprednjacima se desila 2022, iste godine kada je jedan od partnera ove firme, nekadašnji nemački političar i poslanik u Evropskom parlamentu Knut Flekenštajn, bio među posrednicima u dijalogu vlasti i opozicije o izbornim uslovima.
 
Pored Beust&Collegen International, Srpska napredna stranka je 2022. dala oko 370 hiljada evra Westminster Digital, firmi iz Londona. Njihov zadatak je bio da funkcionere i članove SNS-a obuče za samostalni rad iz oblasti digitalnog marketinga. Ugovori sa SNS-om su im se završili manje od mesec dana pred izbore 2022.
Jednog od njenih vlasnika u to vreme, Krega Dilona, mediji su predstavljali kao savetnika Borisa Džonsona, a on je za britanske medije govorio da pomažu političarima britanske Konzervativne stranke da budu "uticajni" na društvenim mrežama i snimaju video klipove. U njegovoj biografiji, u nekoliko podkast emisija u kojima je gostovao, stoji da je savetovao više političara iz Britanije, SAD, Australije, Kanade, "pa čak i Srbije".
 
Kako CINS objašnjava, svaka stranka mora da deo svojih prihoda, najmanje pet odsto daje za troškove za usavršavanje. Stranke to koriste za različite stvari – konferencije, kurseve, članstvo u međunarodnim organizacijama. Sami naprednjaci su od 2018. do kraja 2023. godine na ovaj način potrošili više od 430 miliona dinara, odnosno oko 3,7 miliona evra.
  • Сима страхота

    17.05.2024 19:42
    За флеке - Флекенштајн!
    Чекај, испада да нису тачни написи режимских медија да је Вучић есенција патриотизма и једино што Србију чува од злог Запада, док економски тигар режи и не бежи?
    Немојте ми рећи да ни опозициони медији нису у праву кад тврде да је Вучић аутократа, мотократа и зли диктатор чији су саветници Ким-Џонг-Ун и онај ајатолах, а узори Иди Амин, Пол Пот и Бокаса?
    Вучић је најмањи заједнички садржалац интереса домаће УДБ, западних и источних агентура. што потврђује и франкенштајновски састав владе. Флекенштајн му вади флеке, онај Оле-Лоле га учи како да вода опозиционог бика у круг на сваким изборима, а ту је и Тони Б. Није џабе Ђулијани лобирао за Тому Диплому!
  • zztop

    17.05.2024 15:44
    Nije to ništa koliko je dačić bio izdašan prema državicama u otpriznavanju kosova , taj trošak u budžetu nećete naći ...
  • Zebra

    17.05.2024 13:03
    Ko im obučava tabadžije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.