Plate buregdžija oko 1.000 evra, jedna novosadska pekara nudila i 2.000: Ali nema ko da radi

Osam oglasa u kojima su se tražile buregdžije bilo je objavljeno na sajtu Infostud u proteklih godinu dana.
Plate buregdžija oko 1.000 evra, jedna novosadska pekara nudila i 2.000: Ali nema ko da radi
Foto: Pixabay
Kada se u obzir uzmu i početnici i majstori sa iskustvom, prosečna plata koja je nuđena bila je 1.000 evra, objavio je N1.
 
Napominju da je to samo deo ponuda za ovaj posao jer brojne pekare i buregdžinice buduće zaposlene traže oglašavanjem na drugi način ili preko preporuka.
Miloš Turinski iz Infostuda za N1 navodi da je najvišu platu majstoru ovog zanata preko platforme Infostud nudila jedna novosadska pekara. Uz uslov da se uz prijavu pošalje snimak rada, ova pekara je nudila zaradu od 200.000 dinara.
 
Da plate buregdžijama idu i do 200.000 dinara potvrđuje i Svetlana Radaković iz jedne pančevačke buregdžinice.
"I to za 22 radna dana na mesečnom nivou, koje podrazumevaju osam sati rada. Na to treba da se doda i ono što se uplaćuje državi za penziono i zdravstveno osiguranje, što znači da je to stvarno jedna dobra plata, pogotovo za Srbiju, i više nego dobra", ocenila je i dodala da jedan buregdžija može da napravi oko 60 tepsija bureka za radno vreme.
 
Uprkos visokim platama, majstora ovog zanata teško je naći, a Turinski za portal N1 navodi da nije neobično i da buregdžije rade u dve ili više pekara.
 
Svetlana Radaković ističe da postoji više razloga zbog kojih buregdžija nema na tržištu.
 
"Odlaze ljudi u inostranstvo iako su kod nas plate veće nego što se nude na zapadu za taj profil zanimanja, dok mladi ne žele da uče taj zanat, jer je potrebno dosta truda i vremena da bi se od početnika napravio vrhunski buregdžija", rekla je Radaković i navela da je potrebno da prođe tri do pet godina da bi neko sa talentom postao vrhunski buregdžija.
  • Radnik

    21.05.2024 09:08
    Druže, pa tvoj brat onda radi džabe. Moj brat pekar koji je istina veliki profesionalac u pekarskom poslu ima 711 milijardi evra mesečnu platu u Nemačkoj sa plaćene 72 nedelje godišnjeg odmora svake godine i sa beneficiranim radnim stažom gde mu se jedna godina računa kao da je radio 450. Penziju će imati oko 900 bilijardi evra. Kažu da mu se svi nemački doktori nauka klanjaju zbog umeća koje oni nikada nisu uspeli postići sa brašnom i vodom i ne ljute se što je milijardama puta plaćeniji od njih, a otkako je on došao ugasili su 16 univerziteta jer su shvatili da nisu potrebni kada ne mogu da obrazuju tako stručne pekare.
  • Dragan

    20.05.2024 16:36
    Postoji tržište rada. Ako gazda ima računicu da plati burekdžiju 2.000 evra neka tako uradi. Burekdžija k*oji nije zadovoljan platom neka pokrene i razvije sopstvenu radnju i ako može zaradi mnogo više od 2.000 evra. Postoji i druga strana medalje - ako burek bude skup, možda će se manje prodavati...Lično jako volim burek ali ne toliko da bih ga preplatio. Ima druge hrane i prečih potreba.
  • Чк

    20.05.2024 15:33
    Radnik@
    Мој брат је пекар и овде је радио 10 до 12h za 1200 do 1400e. Од 2022 прешао је у Хрватску где је одмах добио 2500e и након 6 месеци је отишао у Немачку где је и остао. Плата 5245е за 8h rada док се ноћна смена плаћа 40% више. Супруга је са њиме као помоћна радница за 22е по 1h рада и што би се они враћали више овде?! Цењен заштићен поштован и зарађује више од многих Немаца!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.