Dok im vlast obećava razvoj, domaće fabrike naoružanja zalažu i opremu da bi preživele

Iako je i novi premijer Miloš Vučević u svom ekspozeu obećao razvoj državnih fabrika naoružanja, kao što su to i pre njega tvrdili svi predstavnici naprednjačke vlasti, stvarnost je drugačija.
Dok im vlast obećava razvoj, domaće fabrike naoružanja zalažu i opremu da bi preživele
Foto: Pixabay
Državnim fabrikama naoružanja i vojne opreme, naime, ide toliko dobro da čak ni državne banke neće da im odobre pozajmicu dok pre toga ne založe sopstvenu imovinu ili bar komercijalne ugovore sa kupcima njihovih proizvoda.
 
Radar piše da su kao zalogu neka preduzeća iz namenske industrije koristila i ugovore sa firmom Valir, koju kontroliše privatni trgovac oružjem Slobodan Tešić, iako je upravo ona svojevremeno istim tim fabrikama dugovala novac za ranije isporučeno oružje.
Indikativno je, takođe, da su državnim fabrikama naoružanja kredite na bazi zaloge odobravale samo Srpska banka i Poštanska štedionica, dve banke čiji je vlasnik, takođe, država, koja samim tim kontroliše i njihovo poslovanje. 
 
U kojoj meri država utiče na politiku tih banaka može se naslutiti i po kadrovskim rešenjima.
Predsednik Upravnog odbora Poštanske štedionice Bruno Đuran doskora je bio savetnik Bratislava Gašića, novog ministra odbrane, pre toga ministra unutrašnjih poslova, sa kojim je iz BIA prešao u MUP.
 
Pre dolaska u BIA Đuran je bio i šef kabineta bivšeg ministra finansija Dušana Vujovića i nekadašnjeg gradonačelnika Beograda Zorana Radojičića i važi za bliskog porodici predsednika Srbije Aleksandra Vučića, navodi list.
 
Brigadni general Goran Momčilović je predsednik Upravnog odbora Srpske banke, a ujedno je i šef kabineta novog, starog ministra odbrane Bratislava Gašića.
 
A da su baš ove dve banke u eri vladavine SNS-a imale posebna zaduženja za namensku industriju govori i podatak da je direktor VBA Đuro Jovanić 2018. bio predsednik Upravnog odbora Srpske banke, baš u vreme kada je ona Krušiku odobravala kredite dok su mu privatni trgovci oružjem dugovali novac. Kao blizak Vučićev saradnik iz perioda kada je predsednik države bio ministar odbrane, Jovanić je od septembra 2018. bio direktor VBA, a istovremeno, do maja 2019. i predsednik Upravnog odbora Srpske banke.
 
Premijer Miloš Vučević tvrdi da je država u investicione programe (u namensku industriju) prošle godine uložila 11,6 milijardi dinara i da je "novi investicioni program planiran u narednom periodu, s obzirom na povećanu tražnju za proizvodima domaće namenske industrije, kako u Srbiji, tako i u svetu". 
 
Nije pominjao da Slobodan Tešić iz Srbije izvozi više oružja od Jugoimporta SDPR i svih ostalih državnih fabrika, koje moraju da se zadužuju kod banaka da bi obezbedile likvidnost, a zauzvrat zalažu čak i opremu, bez koje ništa ne bi mogle ni da proizvedu, navodi list.
 
Zaloga je poseban ugovor kojim se zalogodavac obavezuje da će poveriocu, ako ne bude u stanju da mu do roka dospeća izmiri sva potraživanja, predati neku pokretnu stvar ili pravo iz čije vrednosti će poverilac moći da se naplati. 
 
Upravo taj instrument obezbeđenja koristile su Srpska banka i Poštanska štedionica pre nego što su pozajmile novac Krušiku iz Valjeva, Slobodi iz Čačka i Prvom partizanu iz Užica, koje su zauzvrat, uz pokretnu imovinu kojom raspolažu, založile i komercijalne ugovore, zaključene sa privatnom firmom Valir, registrovanom za trgovinu naoružanjem i vojnom opremom, piše Radar.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.