Zašto Vučić traži blagoslov patrijarha: "Niko ne treba da zna kada predsednik republike ide u crkvu

Verski analitičar Draško Đenović izjavio je da je Srbija po Ustavu sekularna država i da niko ne bi trebalo da zna kada predsednik republike i ostali državni funkcioneri idu u crkvu na bogosluženje.
Zašto Vučić traži blagoslov patrijarha: "Niko ne treba da zna kada predsednik republike ide u crkvu
Foto: 021.rs
Đenović je kazao da se državni funkcioneri mogu pojaviti u crkvi samo u privatnom svojstvu, kao i svi ostali vernici i građani.
 
"Državni funkcioneri ne mogu da se pojavljuju u crkvi ili bilo kojoj drugoj bogomolji kao zvaničnici. Aleksandar Vučić kao predsednik države može zvanično da poseti patrijarha u kabinetu, ali ne može kao zvaničnik da prisustvuje liturgiji. Vučić može da se moli Bogu isključivo kao privatno lice", kazao je on.
Dodao je da bi državna delegacija koja je jutros bila na molitvi u Hramu Svetog Save morala da objasni zašto je napustila svoja radna mesta.
 
Neobjašnjivo je zbog čega predsednik Vučić, istakao je, ima potrebu da svi moraju da znaju kada on ide u crkvu.
"I drugi predsednici država redovno posećuju bogomolje, ali to smatraju delom svoje privatnosti i lične pobožnosti", naveo je verski analitičar.
 
Profesor Duško Radosavljević kaže za N1 da je odlazak Vučića kod patrijarha propaganda i da bi vrh crkve trebalo da objasni građanima zašto dozvoljava takve manipulacije. Podseća i da je poslednji put Slobodan Milošević pred odlazak u Dejton tražio blagoslov, a sada to traži Vučić.
 
"On je u stvari jedan eklektičar koji kupi tuđe ideje, prerađuje ih i sa tim zamajava široke narodne mase", smatra profesor Radosavljević.
 
Radosavljević kaže da je Vučić namerno potencirao pitanje rezolucije u predvečerje lokalnih izbora.
 
"Vidimo i da je on nametnuo jedan dnevni red u potpunosti se ne obazirući na potrebe građana. Postavlja narativ o spasiocu – direktnom izaslaniku ne znam koga sad više na zemlji koji nas štiti i brani ne znamo od koga", dodao je Radosavljević.
 
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić jutros je u Hramu Svetog Save prisustvovao molitvi koju je služio patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije. S Vučićem su bili najviši predstavnici državne vlasti u Srbiji, kao i predstavnici Srba iz regiona.
 
Patrijarh Porfirije blagoslovio je predsednika Vučića pred put za Njujork, gde se u četvrtak u Ujedinjenim nacijama glasa o rezoluciji o genocidu u Srebrenici. .
  • Selo

    22.05.2024 22:06
    U crkvu može da ide ko hoće i kada hoće,a i ne mora. To je stvar izbora. Može da se zna,a i ne mora. Ko hoće da mu nešto smeta, smetaće mu, ko neće, njemu ne smeta. Još u trećem razredu osnovne smo čitali narodnu pripovetku ,, Svijetu se ne može ugoditi ". Možete je pročitati,a i ne morate.
  • mrva

    21.05.2024 13:37
    Izopačena država kakvu smo uporno i konstantno gradili decenijama.. Oterali obrazovane i pametne, gajili korupciju, nacionalizam, sve najgore prakse primenili, kompletno razorili društvo, ukinuli svaki smisao. Čemu čuđenje sada. Sve je to deo logičnog procesa koji traje decenijama u kontinuitetu.
  • pajo patak

    21.05.2024 13:14
    ljudi: dosta zluradih
    komentara: konačno ćemo moći da vidimo da li бог voli вучића.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.