Deklaracija o Beogradskom sajmu i Generalštabu: Više od 350 arhitekata usprotivilo se nameri države

Deklaracijom o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba, više od 350 arhitekata usprotivilo se odluci države da na ta dva prostora gradi neke druge objekte.
Deklaracija o Beogradskom sajmu i Generalštabu: Više od 350 arhitekata usprotivilo se nameri države
Foto: 021.rs
Stručna javnost traži poništavanje svih do sada potpisanih sporazuma i ugovora i davanje posebnog statusa zaštite tim zdanjima, prenosi N1.
 
"Evo ja ću biti vrlo izričit, sad su prekardašili, sa ovim ugovor za prostor Generalštaba i sa onim što se zna i zvanično i nezvanično povodom Beogradskog sajma su apsolutno prekardašili", kaže arhitekta Bojan Kovačević.
Luksuzni hotel ugledne američke kompanije ili još gomila kvadrata stambenog i poslovnog prostora Beograda na vodi – struka upozorava da je privatni interes potpuno srušio javni.
 
"Tajnovitost koja postoji kod ovoga, postoji iz samo jednog razloga da se spreči javnost da zaustavi projekat koji oni već imaju u glavi. Mi kažemo to je odlučivanje pre zvanične odluke", kaže arhitekta i urbanista Borislav Stojkov.
Više od 350 arhitekata, urbanista i inženjera zbog tog, kako kažu, nesporazuma s državom, sastavilo je Deklaraciju o sudbini Beogradskog sajma i Generalštaba kojom traže:
 
– Da kompleks Beogradskog sajma bude proglašen za spomenik kulture i da se njegove hale zaštite od rušenja
 
– Da se kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane sanira, vrati u prvobitno stanje i dobije status kulturnog dobra od izuzetnog značaja
 
– Da se sve odluke, sporazumi, ugovori i planovi u vezi s tim objektima, koji su suprotni Ustavu i zakonima stave van snage.
 
"Mi ne objavljujemo nikome rat, ovo je apel struke, dakle van politike, za odbranu identiteta i kulturnog nasleđa", kaže arhitekta Branislav Mitrović.
  • Leteći taxi

    22.05.2024 01:00
    Koja bre struka sa ovom vlašću.
  • Sajba Mita

    21.05.2024 12:38
    pravo
    Od sve priče, svelo se na "suprotno Ustavu i zakonima", a zatim ni slova objašnjenja kako, u čemu i koji članovi ustava i zakona su prekršeni.
  • mns

    21.05.2024 07:50
    uh...
    a da ostavimo te krš zgrade u centru BG-a , nek skupljaju prašinu...
    dobro, ajd sajam verovatno ima nešto što bi moglo da se pametnije iskoristi , ali treba i da se menja lokacija istog... zbog gužve i parkinga

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.