Veroučitelj Turukalo: Crkva bi trebalo da bude još prisutnija i češće daje svoje mišljenje

Molitva pedsednika pred put u Njujork nije ništa neobično za one koji su verujući, i ta molitvena priprema je nešto što se podrazumeva.
To je za N1 rekao profesor filozofije i bivši veroučitelj Aleksandar Turukalo.
 
"Ljudi su ranije započinjali svaki važan običaj, dan ili događaj molitvom, i to nije ništa neobično za crkvu", rekao je Turukalo.
Naveo je da se crkva moli i za vlast, i da ona oduvek stoji na toj poziciji jer oni vladaju i treba se moliti za njih. 
 
On, međutim, navodi i da je zapravo stvar u tome "šta mi podrazumevamo pod sekularnom državom".
"I u Nemačkoj, Italiji i nekim drugim državama crkva je dosta prisutna u društvu. U tim društvima takođe postoje i ateisti. Ali mi imamo ovde komunističku zaostavštinu koja se svodi na to da crkva treba da ostane tamo negde u dvorištu. Prema mom mišljenju, crkva treba da bude i više prisutna povodom nekih gorućih pitanja. Treba da da svoje mišljenje o tome jer predstavlja jako važnu instituciju. Mislim da je to važno za društvo", rekao je Turukalo.
 
Komentarišući govor patrijarha on je naveo da je poglavar SPC govorio o dve stvari.
 
"Ono što se čuje u govoru patrijarha, prvo je da ne treba da umanjujemo zločin koji se desio u Srebrenici, a drugo, sudeći prema pisanju Noama Čomskog, jeste pitanje da li je to zaista bio genocid. Genocid je plansko uništavanje celog stanovništva i naroda. Noam Čomski govori o tome šta je za nas genocid", kaže Turukalo.

Komentari 79

  • Lekar

    26.06.2024 22:05
    Izveštaji i recepti
    Da li će lekari uskoro u.svojim izveštajima da pored propisanog penicilina dva puta dnevno očitaju (neku) molitvu.
  • Luna

    23.05.2024 19:58
    Ovo je za B
    Da sve si upravu .usput ovaj je rođak od vučketa i niko ga ne voli niti zarezuje za žutu šljivu da bog oprosti rođo proda sve i Kosovo i sve ostalo ali on ćuti
  • Mihajlo

    23.05.2024 13:11
    Kako da ne...
    krećimo se još malo unazad, zašto da ne, samo da pitamo nazadnu materu crkvu šta i kako treba da se čini. Ko vam dolazi u crkvu, njega indoktrinirajte, ostale ostavite na miru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.