Carina Srbije prodaje "audi" koji traži Interpol: "Viđeno - kupljeno"

Na sajtu Carine Srbije pojavio se oglas za aukciju automobila "audi A6" koji je pod potragom Interpola.
Carina Srbije prodaje "audi" koji traži Interpol: "Viđeno - kupljeno"
Foto: Pixabay
Kako piše Vreme, iako ovo znači da će automobil izvesno biti zaplenjen na nekoj granici jer je najverovatnije ukraden, prodaja ovakvih vozila ustaljena je praksa Carine.
 
Na sajtu Carine Srbije redovno se prodaju zaplenjene stvari. To nije nikakva novost, te neki pažljiviji kupac za mali novac može da "ulovi" stvar koju bi u redovnim okolnostima platio dosta skuplje.
I tako je Carina oglasila prodaju automobila: "audi A6", 2015. godište. Početna cena oko 10.000 evra, dok se tržišna kreće iznad 15.000. Ali, postoji kvaka – vozilo je pod potragom Interpola.
 
"Ali pošteno, potencijalni kupac je o tome unapred obavešten te zna da mu sutra taj auto može biti oduzet. Osim ako ga ne bude vozio po dvorištu. Ovo samo u Srbiji ima. Interpol potražuje auto, valjda zato što je ukraden, Carina ga prodaje regularno", pišu iz Udruženja za zaštitu potrošača Efektiva na društvenoj mreži X.
Ovo nije prvi put da Carina prodaje ukradena vozila. Mediji su o tome pisali i ranijih godina. Recimo, Nišlija Aleksandar Rakić kupio je 2011. na javnoj licitaciji u Carinarnici Niš mercedes C 220 za koji se kasnije, nakon provera, ispostavilo da je ukraden u Švajcarskoj, prenosi Vreme.
 
Nakon saznanja da je životnu ušteđevinu potrošio na auto koji ima vlasnika u inostranstvu, pokušao je da reklamira slučaj kod Carinarnice Niš koja je odbila da mu vrati novac pravdajući se da je "auto kupio u viđenom stanju".
 
 
Božidar Janković je 2012. na aukciji od Carinarnice Kraljevo kupio kamper vozilo na aukciji. U startu nije imao nikakvih problema, te je vozilom putovao i van zemlje. Međutim, sledećeg leta je zaustavljen na graničnom prelazu Rožaje u Crnoj Gori, gde mu je rečeno da njegovu kamper-prikolicu potražuje Interpol i da će zbog toga biti zaplenjena, preneo je RTS.
 
Nakon kratkog ispitivanja u vezi sa tim gde je kupio vozilo, dobio je odgovor da "nije prvi". On uskoro saznaje da vozilo potražuje osiguravajuća kuća Fondiaria-Sai iz Italije, koja je nakon prijave krađe vlasniku izmirila iznos naznačen u polisi i postala vlasnik vozila.
Auto koji potražuje Interpol će vrlo verovatno u nekom trenutku biti zaustavljen na granici prilikom izlaska iz države i zaplenjen, kao što se desilo u slučaju Božidara Jankovića. Kako prenosi RTS, pravnici kažu da će oštećeni građani u ovakvim situacijama izvesno povratiti svoj novac, ali tek nakon pokrenutog sudskog spora.
 
Dakle, kupovina ovakvih automobila predstavlja rizik. Ali samo za kupca, jer se država u startu ograđuje od bilo kakve odgovornosti.
  • Drchekil

    21.05.2024 17:51
    Samo da iznesem par cinjenica.
    1) Carina nema veze sa Interpolom vec Policija sto znaci da na ulazu u zemlju Policija nije obavila svoj deo posla a Carina je auto oduzela zbog drugog prekrsaja ( ako vrednost zaplenjene robe dostigne neku granicu od vrednosti vozila oduzima se i vozilo)
    2) coveku je osiguranje isplatilo sumu a osiguranju se ne isplati da da se cima za auto jer je verovatno izgubio vrednost za vreme trajanja postupka a troskovi su extra veliki (slepka,ovlascen servis za utvrdjivanje stanja,bla,bla,bla)
  • Fića

    21.05.2024 16:25
    Naravno da čute...!
    "Naravno" da Javno tužilaštvo i Ministar Pravde Srbije "glasno ćute na prodaju tuđe stvari"...!
  • Svetolik Popadić

    21.05.2024 14:36
    Stara srpska poslovica kaže...Ko se carinika lača ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.