Od 1. juna fakulteti u Beogradu će plaćati račune samo u iznosima koje im država uplati

Univerzitet u Beogradu do danas nije dobio odgovor države ni na jedan od zahteva u vezi sa rešavanjem teške materijalne situacije na fakultetima.
Od 1. juna fakulteti u Beogradu će plaćati račune samo u iznosima koje im država uplati
Foto: Pixabay
Ti zahtevi, formulisani kao stav Senata Beogradskog univerziteta, krajem februara su upućeni nadležnim, uz apel da do maja na njih odgovore.
 
Na današnoj sednici Senata koja je održana na Tehničkom fakultetu u Boru analizirano je šta je do sada urađeno.
"Konstatovano je da nismo dobili odgovor ni na jedan od naših zahteva. Od 1. juna fakulteti će plaćati račune samo u iznosima koje nam država uplati. Tražimo sastanak sa Vladom o našim zahtevima u naredne dve nedelje", izjavio je za Danas Goran Roglić, dekan Hemijskog fakulteta, posle sednice Senata.
 
Podsetimo, Senat je na februarskoj sednici usvojio zaključak kojim se traži da država ispuni svoju zakonsku obavezu i fakultetima isplaćuje novac za materijalne troškove po raznim pozicijama koji se tiču komunalnih usluga, unapređenja studiranja, investicija i investicionog održavanja, jubilarnih nagrada…
"Od tih ukupnih troškova visokoškolske jedinice dobijaju u proseku između 10 i 20 odsto sredstava, a sve dodatno što mora da se plati, a to je struja, voda, grejanje, fakulteti plaćaju od svojih prihoda kako bi nadoknadili to što od države ne dobijaju", kazao je u februaru rektor UB Vladan Đokić.
 
U mišljenju koje su podržali svi članovi Senata zatraženo je izjednačavanje cene rada u visokom obrazovanju sa cenom rada u osnovnom i srednjem obrazovanju, uz korekciju koeficijenata za zanimanja do srednje škole, kao kratkoročnu meru do donošenja Zakona o finansiranju visokog obrazovanja.
 
"U okviru korekcije zarada na univerzitetu očekujemo intenziviranje razgovora sa predstavnicma nadležnih ministarstava i rešavanje problema zarada do kraja 2024. godine", navodi se, između ostalog, u mišljenju Senata.
 
Naveden je i zahtev za rešavanje problema finansiranja materijalnih troškova fakulteta sa prioritetnim rešavanjem stalnih troškova.
 
Dekan Hemijskog fakulteta Goran Roglić tada je potvrdio saznanja Danasa da je na sednici Proširenog rektorskog kolegijuma bilo predloga da se uđe u štrajk.
  • Vuk

    27.05.2024 00:13
    Isti problem imaju i drugi državni Univerziteti.
    Ovaj zahtev bi bio mnogo jači kada bi se pridružili i ostali državni Univerziteti (niški, novosadski i kragujevački)
  • Laki

    24.05.2024 09:30
    A Mali
    Pa vi doktoru, dr, mr, sci Malom nemojte dati da doktorira...Ne ne, nije u pitanju osveta i sujeta.. Jel Tesane profesore stari?
  • Voja

    23.05.2024 22:34
    A novosadski će verovatno plaćati tu razliku u ceni beogradskog.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija