Ministarka spoljnih poslova Kosova: ZSO samo u okviru sporazuma

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala izjavila je da Kosovo neće prihvatiti predlog EU za formiranje Zajednice srpskih opština ako Srbija ne ispuni svoje obaveze iz Briselskog sporazuma.
Ministarka spoljnih poslova Kosova: ZSO samo u okviru sporazuma
Foto: Beta/AP
Donika Gervala je rekla za Glas Amerike da je kosovska vlada prošle jeseni poslala svoje komentare na evropski predlog o formiranju ZSO, ali do danas nije dobila odgovor.
 
"Taj dokument u formi u kakvoj jeste i u rokovima u kojem je podnet ne možemo da dostavimo Ustavnom sudu", rekla je ona.
U Briselu smo se obavezali na dva sporazuma - sporazum iz februara prošle godine i dogovor o redosledu i primeni ovog sporazuma u ​​martu, i samim tim nacrt koji nam je podneo izaslanik Miroslav Lajčak o ZSO može biti samo u okviru paketa ova dva sporazuma, ocenila je Donika Gervala.
 
"Izvlačenje" ZSO iz ovog paketa nema smisla, pa ako smatramo da je ZSO predmet dijaloga u Briselu, onda to treba da tretiramo kao deo paketa u Briselu, predočila je ona.
Na konstataciju da je to rezultiralo odlaganjem članstva Kosova u Savetu Evrope, Gervala je ocenila da su to bile "politički, nepravedni i nerazumni zahtevi pojedinih zemalja EU".
 
Parlamentarna skupština Saveta Evrope je sa 82 odsto glasova "za", uključujući i poslanike zemalja koje ne priznaju nezavisnost Kosova, dala preporuku za članstvo Kosova u toj organizaciji, jer su prepoznali da je Kosovo funkcionalna parlamentarna demokratija, koja je ispunila sve uslove potrebne za članstvo, navela je šefica kosovske diplomatije.
 
Svi ostali zahtevi su politički, za koje smatramo da su nepravedni i nerazumni, rekla je Gervala.
 
Uverena sam da je put Kosova ka Savetu Evrope, Evropskoj uniji i NATO neophodan put. Za Kosovo nema druge alternative. Što ubedljivije rezultate postignemo u zemlji, lakše ćemo se uključiti u ove mehanizme, dodala je Donika Gervala. 
  • Objektivan

    26.05.2024 17:20
    Kasno Marko na Kosovo stiže. To jest kasno je za rezoluciju 1244. Kosovo je predato Kosovarima od naših vlasti i bivših i sadašnjih. A još kad kažu da pošalju 99 srpskih specijalaca na sever, smešno da smešnije nemože biti. A šta bi to oni molim vas mogli uradit. Policija Kosovska na granicu a 99 srpskih specijalaca na sever Kosova. Pa da kfor čuva njih onda. Mada to je fantaziranje tako i tako. Kosovu smo mi pomogli da postane država i to je gotova stvar. Sve drugo je bacanje prašine u oči srpskim gradjanima i biračima na Kosovo kao i u centralnu Srbiju. Adio Kosovo.
  • Turija

    25.05.2024 20:32
    O čemu ova priča ? Pre 11 god je potpisan ZSO i Srbija je iz tog potpisanog ugovora dala sve Gazivode, civilnu zaštitu, policiju, eps, tel.broj, a nije dobila ZSO.
    To pokazuje da sa njima nema pregovora, nego se držati Sporazuma 1244 i to sprovoditi od slova do slova. Da da svako slovo iz Sporazuma 1244 je bitno sprovesti jer su to prevaranti.
  • Dragan

    25.05.2024 18:04
    Rat
    Ipak treba tražiti primenu rezolucije 1244 i poslati u Severnu Mitrovicu 99 Srpskih specijalaca i jednostavno vratiti za poćetak tu teritoriju pod Srpsku vlast

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija