Holandija odobrila eutanaziju osobi sa depresijom: U Srbiji već 15 godina polemika oko tog postupka

Holanđanki Zoraji ter Bek (29) je u nedelji za nama odobrena eutanazija zbog teške duševne patnje.
Holandija odobrila eutanaziju osobi sa depresijom: U Srbiji već 15 godina polemika oko tog postupka
Foto: Pixabay
U Holandiji je ova procedura odobrena od 2002. godine, ali se povela žučna rasprava o tome da li fizički zdravoj osobi treba odobriti "ubistvo iz milosrđa". 
 
Njen video u kom je saopštila da je dobila odobrenje za eutanaziju proširio se društvenim mrežama. To je pokrenulo niz komentara na društvenim mrežama. Lekarka koja se bavi palijativnom negom kaže da je ta vest ispunila ogromnom uznemirenošću. Ona kaže da je ovo duboka promena u evoluciji onog što biti doktor podrazumeva, a to je nenanošenje štete. 
 
Jedan psihoterapeut je komentarisao: "Niko me ne može ubediti da je to u redu". Ima i oni korisnika koji smatraju da je to krajnja sloboda. 
Eutanazija zbog mentalnih bolesti je kontroverza u Holandiji. Recimo, 2010. godine su dve osobe podvrgnute eutanaziji zbog mentalnih problema. Od tada se broj povećava, te je tako 2023. godine bilo 138 osoba koje su podvrgnute toj proceduri. Koliko su Holanđani otvoreni po tom pitanju govori podatak da je vlada dala zeleno svetlo da se i deca mlađa od 12 godina mogu podvrgnuti toj proceduri.
 
Eutanazija nije dozvoljena u Srbiji, ali...
 
Advokatica Marina Mijatović kaže da je eutanazija dozvoljena u mnogim evropskim državama poput Holandije, Belgije, Španije, Švajcarske, Portugalije, ali i u SAD. Navela je da se sada i u Francuskoj govori o uvođenju jedanog oblika eutanazije.
 
"Nekako se najviše priča o Holandiji koja je prva počela da primenjuje eutanaziju. Međutim, ta procedura oduvek postoji, samo nisu postojale jasne procedure. Srbija nema pravni okvir o eutanaziji. Debatuje se o tome već petnaest godina. U nacrtu Građanskog zakonika postoji jedna norma koja kaže da možemo da uvedemo eutanaziju. Ta norma kaže da bi trebalo detaljnije urediti kompletnu proceduru nekim drugim zakonom", rekla je Mijatović za Euronews Srbija.
Dodaje da je reč o složenoj proceduri, jer se uvek priča o zloupotrebama. Napominje i da zloupotrebe ne smeju biti argumentacija da se zbog toga "ne usvajaju zakoni".
 
"Što se tiče Srbije mislim da ne moramo da čekamo usvajanje Građanskog zakonika, jer je pitanje da li će ikada do toga doći. Medicina i pravo se razvijaju. Razvijaju se društva. Mislim da bi trebalo što pre da usvojimo taj zakon, da imamo regulisanu ovu oblast. Kod nas je po Krivičnom zakoniku i Zakonu o pravima pacijenata zabranjena eutanazija, bilo koji oblik", navela je ona.
 
Dodaje da je najveći problem u Srbiji što se ne vide pacijent i njegove potrebe. Takođe, dosta je i lekara protiv te procedure.
 
"Smatram da svako od nas ima pravo da odlučuje o svom životu, zdravlju i načinu umiranja. Kada kažemo eutanazija, mislimo samo na smrt. To je, zapravo, dostojanstveno umiranje. Pacijent razgovara sa lekarima, dobije precizne informacije, pravne procedure treba da budu precizno definisane zakonom, podzakonskim aktima", navela je ona.
 
Koje su moguće zloupotrebe?
 
Kada su u pitanju zloupotrebe kod eutanazije, Mijatović kaže da se najviše misli na imovinsko-pravna pitanja.
 
"Zapravo, na to se misli ukoliko bi pacijent bio u besvesnom stanju, šta bi se desilo kada neko drugi iz porodice odlučuje o njegovim pravima. Zakon o pravima pacijenata je generalno osnova za sva prava pacijenata. Norme iz tog zakona se mogu primeniti i na konkretne situacije", rekla je ona.
 
Podseća da je u pitanju zakon iz 2013. godine i da većina građana nije upoznata šta im on omogućava.
 
Neurolog, prof. dr Tihomir Ilić kaže da je eutanazija filozofsko-etička dilema, a ne samo medicinska. Često je, kako kaže, obavezujući uslov da se radi o terminalnoj bolesti sa izvesnim smrtnim ishodom, što nije slučaj devojke iz Holandije.
 
"Mi mentalne bolesti doživljavamo kao nešto što je odvojeno od naše fizičke strukture, a nije tako. Prema mom shvatanju medicine, reč je o telesnoj bolesti. Međutim, ona ne učestvuje u određenju izvesnog smrtnog ishoda. Depresija u tom aspektu nije fatalna bolest", pojasnio je on.
Napominje da je danas za eutanaziju dovoljno da je bolest neizlečiva i da pacijent trpi nepodnošljivu patnju. To ne mora biti samo kancerski bol, već može biti i duševna patnja.
 
"Stručna medicinska zajednica je po ovom pitanju veoma podeljena. Stvorena je tenzija između naše obaveze da ublažimo patnju i dužnosti da sačuvamo život. Naime, u orginalnoj verziji Hipokratove zakletve stoji da nikome neću, čak i ako me zamoli, prepisati smrtnosan rastvor ili dati savet koji može prouzrokovati njegovu smrt. U savremenoj verziji se ovo tumači drugačije. Tumači se da se ovakvim činom milosrđa omogućava pacijentu da okonča nepodnošljivu patnju i da se time smanjuje šteta po njega", pojašnjava Ilić.
 
U tradicionalnom shvatanju medicine smatra se da lekar ne sme da učestvuje u prekidu života i to je suštinski prigovor ovakvim postupcima.
 • Ana

  26.05.2024 23:14
  Još jedan od pokušaja da sve nenormalno prihvatimo kao normalno. Dokle više? Kome se sviđa pravac Holandija.
 • Saša

  26.05.2024 22:06
  ...
  Dugo godina sam lekar, stoji mi na zidu Hipokratova zakletva, koju smo svi na glas izdeklamovali kad sko diplomirali. Pričamo u ubistvu ( iz milosrđa ). Kako lekar sme s namerom da prekine nečiji život? To je ne spojivo s razumom. Ako mislite da je to moralno i etički ispravno, nekojte da lekari to rade, vratite nazad državne dželate, pa nek oni ubijaju, lekari to ne bi smeli raditi
 • Mammy Blue

  26.05.2024 20:58
  Neverovatno uredna i poštena, društveno uređena,pristojna,razumna sa najvecim stepenom tolerancije za sve ljude koje sam ja video od evropskih država, bez obzira na razlike, boju koze, izgledu, poreklo, religiju, materijalno,intelektuelno stanje...
  Postoje i druge uređene evropske drzave,npr Švajcarska, Austrija, Danska, Nemačka, ali je Holandija ispred svih ostalih po toleranciji i razumu,to su moja iskustva.
  Zemlja od koje srbi trebaju puuuno toga da nauče o ljudskosti, pravednosti, ljubavi, poštenju, saosećanju, toleranciji..

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija