Ministarstvo zdravlja: Tokom dana preventivno pregledano više od 31.000 građana

U jednom danu je u nekoj od 200 zdravstvenih ustanova u Srbiji je preventivno pregledano 31.131 pacijent, saopštilo je Ministarstvo zdravlja.
Ministarstvo zdravlja: Tokom dana preventivno pregledano više od 31.000 građana
Foto: Pixabay
Dodaju da je u toku dva dana akcije pregledano skoro 54.000 građana.
 
Ove nedelje, u periodu od 8 do 17 časova, u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su, po prvi put, preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta, kojima su pregledani kičma, stopala i celokupni lokomotorni sistem, saopštilo je resorno ministarstvo. 
"Veoma je važno da sve eventualne nepravilnosti i probleme koje imaju naša deca, usled savremenog načina života, višesatnog sedenja i gledanja u ekrane mobilnih telefona, otkrijemo na vreme, jer ćemo tako uspeti da  ih korigujemo. Zato smo danas prvi put imali preventivne preglede dece, a zbog velikog interesovanja ali i velikih potreba za istim, nastavićemo sa tom praksom, jer su nam deca najvažnija", istakao je ministar zdravlja Zlatibor Lončar. 
U nekoj od 200 zdravstvenih ustanova, svi građani, i oni bez zdravstvenog osiguranja, bili su u prilici da bez zakazivanja i uputa provere krvnu sliku i izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate i obave pulmološki pregled, a svakom građaninu starijem od 50 godina i sa pušačkim stažom dužim od 30 godina obavezno je urađen i rentgen pluća.
 
Svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, odmah su upućivani na dalju dijagnostiku.
 
Iz Ministarstva zdravlja navode da značaj akcije pored skoro 54.000 građana koji su za samo dva dana akcije obavili pregled, posebno ilustruje podatak da su kod određenog broja pacijenata, bez ikakvih simptoma, otkrivena najteža oboljenja, kod kojih je uspešnost izlečenja u direktnoj vezi sa ranim otkrivanjem bolesti (poput tumora pluća, aneurizme...).
  • pajo patak

    27.05.2024 14:40
    divno:
    Tokom dana preventivno pregledano više od 31.000 građana
    i svi dobili upute (šarene papire) za specijaliste za džokembar 2027. nakon svečanog otvaranja ЕХПОА.
  • /

    27.05.2024 00:29
    /
    i jos su na sav glas najavljjvali obavezne sistematske preglede za sve gradjane uz sankcije na neodazivanje na iste.

    tanjugu je bili idol opet odrzao koncert.
    za izbore ne mogu mesecima da prebroje glasove a ove su vec prebrojali
  • Realista

    26.05.2024 21:09
    red laži, red prevare
    Želeo bih da obavestim Ministarstvo zdravlja povodom izjave: "...u zdravstvenim ustanovama širom Srbije organizovani su, po prvi put, preventivni fizijatrijski pregledi dece predškolskog i školskog uzrasta..." - da je, pre 34 godine, bilo obavezno za isti uzrast da se vrši jednogodišnji pregled pa ga je garnitura, koja je i danas na vlasti, ukinula 90-tih. Toliko o njihovom prdenju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija