Akcija preventivnih pregleda će biti nastavljena: Lončar apeluje na roditelje da dovedu decu

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da će 2.400 građana od 31.000 pregledanih tokom jučerašnjih besplatnih pregleda morati da nastavi dalju dijagnostiku i lečenje.
Akcija preventivnih pregleda će biti nastavljena: Lončar apeluje na roditelje da dovedu decu
Foto: Pixabay
"Najbolje od svega je što su oni uhvaćeni u fazi kada može da im se pomogne i kada će biti izlečeni. I to je bio naš cilj. Znači, samo u Kliničkom centru Srbije je juče dijagnostikovano šest tumora pluća. Nisu se raširili i mogu da budu rešeni", kaže Lončar.
 
Prema njegovim rečima, drugi deo priče su problemi sa kardiovaskularnim sistemom i problemi sa bubrezima.
 
"Moramo da izvučemo zaključke iz ovoga, da analiziramo kakvi su podaci, šta dalje moramo da uradimo. Moramo da krenemo sa pojačanim skriningom tumora pluća", kaže ministar zdravlja.
Juče su na pregled mogla da dođu i deca, a veliki odziv bio je u Vlasotincu i Prokuplju.
 
Lončar je apelovao na roditelje da odvoje malo vremena i dovedu mališane, jer deca treba da se pregledaju zbog načina života.
 
"Nažalost, svako drugo dete koje je juče pregledano dobilo je instrukcije šta treba da radi u budućnosti i da spreči da dođe do većih posledica, samo zbog toga što nema dovoljno fizičke aktivnosti i što previše vremena provodi u nekom neprirodnom položaju", kaže Lončar.
Ministar je najavio da će sed nastaviti sa preventivnim pregledima i za dve nedelje je već nova akcija i pozvao građane da se odazovu i urade preglede pre nego što ih nešto zaboli.
 
"Moraćemo da delujemo frontalno, da idemo na sve skrininge koji su poznati, koji postoje, da bi uhvatili na vreme sve ono što je neophodno. Potrebna nam je podrška građana", kaže Lončar.
 
Više od 31.000 pacijenata preventivno je pregledano proteklog vikenda u 200 zdravstvenih ustanova širom Srbije. Građani su bili su u prilici da provere krvnu sliku, izmere krvni pritisak, provere hormone štitaste žlezde, urade tumor markere prostate i obave pulmološki pregled. Takođe, prvi put su organizovani i preventivni fizijatrijski pregledi dece. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.