Delegacija Skupštine Srbije o prijemu Kosova u PS NATO: Opasan presedan

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini NATO saopštila je da se u toj organizaciji dogodio opasan presedan prijemom Kosova u status pridruženog člana.
Delegacija Skupštine Srbije o prijemu Kosova u PS NATO: Opasan presedan
Foto: 021.rs
Kako je saoopštila Delegacija, to predstavlja kršenje Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i svih dosad postignutih dogovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine.
 
"Tom odlukom dodatno su pogoršani uslovi za život Srba na Kosovu i Metohiji, koji već žive u uslovima koji su u potpunosti neprihvatljivi u današnjoj Evropi - žive kao u getu", navedeno je u saopštenju srpske delegacije u PS NATO.
Predstavnicima delegacije Srbije nije bilo omogućeno da se jave za reč pre glasanja o dodeljivanju statusa pridruženog člana Skupštini Kosova, niti nakon potvrđivanja te odluke, naglašeno je u saopštenju Skupštine Srbije.
 
"Danas je nagrađen Aljbin Kurti za sve jednostrane poteze koje je sprovodio tokom poslednjih nekoliko godina, na koje su ga i sami upozoravali EU, NATO i drugi međunarodni faktori", navela je delegacija parlamenta Srbije.
"Ovom odlukom Parlamentarne skupštine NATO dodatno su ohrabrene privremene institucije u Prištini da ne sprovode postignute dogovore, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, što je obaveza koja je uspostavljena pre više od 11 godina", navedeno je u saopštenju.
 
Delegacija Srbije napomenula je da nije bila konsultovana tokom procesa donošenja ove odluke, a rezultati glasanja pokazuju da nije bilo konsenzusa u okviru tog PS NATO.
 
Pored poslanika iz zemalja koje nisu priznale jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova - Španije, Rumunije, Slovačke i Grčke, takvu odluku nisu podržali ni poslanici Francuske i Italije.
 
Posebnu zahvalnost delegacija Srbije izrazila je delegaciji Mađarske koja je glasala protiv odluke o unapređenju statusa Skupštine Kosova. 
  • Treći put

    27.05.2024 21:00
    Proglasiti okupaciju, ovo je kršenje rezolucije 1244 !
    Pozvati Rusiju kao što su je pozvali Sirija, Niger i Čad i onda će Nato morati da se povuče jer nema dozvolu po 1244 da bude na Kosovu. Kfor nije Nato, Kfor može da bude na Kosovu, a Nato ne !
  • zztop

    27.05.2024 19:32
    Pa zašto se ne ogrnuše trobojkama možda bi rezultat bio isti ...
  • AV izdajnik

    27.05.2024 18:44
    Ovo je zbog toga što nije odbačen Francusko-Nemački plan posle Poglavlja 35. Poslednja karika u izdaji Kosova je AV, moramo da ga oteramo i odbranimo Kosovo.
    Inače Srbija posle ovoga treba da traži vojnu zaštitu Rusije za svoju teritoriju i za rezoluciju 1244 kao što je Sirija tražila i dobila. Po 1244 rezoluciji jedina vojska na Kosovu može biti Kfor i Vojska Srbije do 1000. Dok je rezolucije 1244 a to je sledećih nekoliko vekova ni jedan NATO vojnik ne može legalno biti na Kosovu niti Priština može imati i jednog vojnika, a sa ilegalnima po 1244 Rusi će znati kako da postupaju kad ih pozovemo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

RECITE NAM: Da li vam je potreban odmor?

Dolazi vreme godišnjih odmora i sve smo nestrpljiviji da konačno predahnemo. Međutim, postoje situacije u kojima je premor toliki da ne možemo da ustanemo iz kreveta.