Kako je Vučić poziv ministra BiH da se zajedno poklone svim žrtvama protumačio kao pretnju ubistvom?

Poziv na zajedničko odavanje počasti žrtvama ili poziv na ubistvo?
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić na sebi svojstven način razumeo je poziv koji mu je uputio ministar spoljnih poslova BiH Elmedin Konaković. Tako je došlo do najnovije afere o "de facto pozivu na atentat" o kome bruje provladini mediji u Srbiji, prenosi N1.
 
Na početku emisije "Ćirilica" prvo je Milomir Marić izneo da ministar iz Sarajeva Konaković napada Srbiju, da preti tužbama i zahtevima za isplatu ratne štete. Na to se nadovezao Vučić.
"Da je on sebi dozvolio da danas de fakto pozove na moje ubistvo. Samo vam je to promaklo. On je rekao da Vučić može ogrnut ili neogrnut tom zastavom, okej smeta mu i zastava, da dođe u Srebrenicu 11. jula ili u UN. Ja sam već jednom bio u Srebrenici, pognuo sam glavu pred spomenikom, ali nisam pognuo glavu pred kamenicama i flašama. Hvala mu na tom pozivu da budem ubijen. Samo ako prihvatim taj poziv, da znate da je za moje ubistvo odgovoran Elmedin Konaković", naveo je Vučić, prenosi N1.
 
Vučić je propustio da kaže da ga je Konaković pozvao ne samo u Njujork i u Srebrenicu, već i na srpska stratišta Kazane i Jasenovac.
"Pozivam ga da evo zajedno odemo 11. jula ove godine na Dan sećanja koji je ustanovljen u Generalnoj skupštini UN. Može se ogrnut zastavom, a i ne mora. I pozivam ga da odemo i da se poklonimo srpskim žrtvama u Sarajevu, na Kazane gde su civilne srpske žrtve, da odemo zajedno u Jasenovac. I ako se tako budemo ponašali, mi stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je važno. Mi smo jedni drugima veoma važan trgovinski partner", izjavio je Konaković.
 
Kako je iz ovih reči Vučić izvukao pretnju ubistvom, novinaru Branku Čečenu nije jasno.
 
"To je suludo. To je potpuno ludo. Cela izjava ministra Konakovića je dosta razumna. Bez obzira što je priča sa ogrtanjem zastave očigledno malo provokacija. Ta izjava je okej. Hajde da idemo da se poklonimo svim žrtvama i da onda počnemo da radimo zajedno", kaže Branko Čečen.
 
Nije trebalo dugo čekati da se u raspravu umeša i predsednik Republike Srpske, koji Konakoviću poručuje da nema pravo da govori u ime cele BiH i da je sledbenik politike muslimanskog fundamentalizma Alije Izetbegovića.
Šta je sve rekao Konaković
 
Ministar spoljnih poslova Bosne i Hercegovine Elmedin Konaković pozvao je predsednika Aleksandra Vučića u Njujork, na Generalnu skupštinu UN 11. jula ove godine.
 
Na taj dan održava se prvo obeležavanje Međunarodnog dana sećanja na genocid u Srebrenici, navodeći da može da se ogrne zastavom, a i ne mora. Naveo je da ga "naravno poziva i u Potočare",
 
"Da tamo odemo da se poklonimo žrtvama ovog stradanja. Da odemo zajedno, ako hoće, ovde u Sarajevu na Kazane gore, gde su civilne srpske žrtve. Da odemo zajedno u Jasenovac. Sve ono za šta treba hrabrost, ja imam i hoću. I ako se tako budemo ponašali na tom polju, stvaramo pretpostavke da se fokusiramo na ono što nam je veoma važno. Mi smo jedni drugima veoma važan spoljno-trgovinski partner. Imamo velike i obimne razmene, imamo ambicije da budemo deo Evropske unije. Moramo sarađivati, dakle, i to je ona strana kojom bi bio srećan. Ali moraju se ispuniti ovi ljudski preduslovi da jedne druge poštujemo, da žrtve stradanja poštujemo, da ne provociramo i ne izazivamo", poručio je Konaković za N1.
 
Dodao je da bi njihova zajednička pojavljivanja na mestima stradanja "zapravo napravila te preduslove".
 
"Ovo što sad gledamo, taj neki šou i neku režiranu kampanju, ne doprinosi stabilizaciji naših odnosa, a mi nismo neko, možda nekad neki prethodnici jesu bili, ko je spreman da se s tim stvarima igra, trguje, mi tome dajemo značaj koji mu pripada", istakao je on.
  • Ssy

    29.05.2024 16:57
    Nerešiv problem
    Posle "Sto za jednog" nije lako transformisati se u jagnje. Nema te zastave.
  • Eto

    29.05.2024 09:45
    Jel ovo ratna zastava? Nešto mi liči da jeste...
  • Tinkerbell

    29.05.2024 09:27
    Pa, to zvuči kao pitanje za psihijatra.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.