Međunarodna krizna grupa iz izveštaja uklonila da je KFOR pregovarao sa Srbima iz Banjske

Međunarodna krizna grupa iz izveštaja, koji je objavljen u aprilu, uklonila je danas informaciju da je KFOR pregovarao o povlačenju naoružane grupe Srba iz Banjske.
Međunarodna krizna grupa iz izveštaja uklonila da je KFOR pregovarao sa Srbima iz Banjske
Foto: Pixabay
Ipak, ostala je rečenica da je KFOR "rano ujutru 24. septembra, primetio neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestio Kosovsku policiju".
 
Jedna od glavnih vesti za javnost na Kosovu ovih dana tiče se KFOR-a, nakon što je po drugi put u pisanim dokumentima dostupnim javnosti, izneta tvrdnja da je KFOR navodno pregovarao o povlačenju srpske oružane grupe iz sela Banjska tokom napada i sukoba u septembru prošle godine, prenosi KoSSev.
U pitanju je preliminarni nacrt Komisije za odbranu i bezbednost Parlamentarne skupštine NATO, koji je predstavljen ovog vikenda u Sofiji, te izveštaj Međunarodne krizne grupe iz aprila.
 
KFOR je demantovao ovakve navode, uključujući i za KoSSev.
"To nije tačno, ni u jednom trenutku KFOR nije bio uključen u navodne pregovore", poručili su u nedelju.
 
Najnovija vest stiže danas.
 
Uticajna Međunarodna krizna grupa promenila je svoj izveštaj objavljen u aprilu. Na samom kraju izveštaja su naveli da su "pogrešno konstatovali to da je osoblje KFOR-a pregovaralo o povlačenju srpske oružane grupe sa svoje pozicije iz Banjske", te da su izveštaj "ažurirali 28. maja".
 
KoSSev je proverio izveštaj i u njemu zaista nedostaje rečenica: "U strahu od krvoprolića, KFOR je pregovarao o povlačenju grupe u okolne šume…", a u tom delu postavljena je zvezdica.
 
U ažuriranoj verziji sada navedeno je: "Ostavljajući svoje teško naoružanje, grupa se povukla u okolne šume, iz kojih su potom iščezli".
 
U ovom delu je ipak ostala nepromenjena tvrdnja: "Rano ujutru 24. septembra, mirovnjaci KFOR-a su primetili neobična kretanja u blizini sela Banjska, u opštini Zvečan, i obavestili Kosovsku policiju".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.