Radar uputio otvoreno pismo Vučiću, Vučeviću, Dačiću i Ristiću povodom napada na Vuka Cvijića

Redakcija Radar reagovala je nakon napada na novinara tog nedeljnika Vuka Cvijića.
Oni su tim povodom poslali otvoreno pismo predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, premijeru Milošu Vučeviću, ministru unutrašnjih poslova Ivici Dačiću i ministru informisanja i telekomunikacija Dejanu Ristiću.
 
Pismo prenosimo u celosti:
"Novinar Radara Vuk Cvijić fizički je napadnut u sredu 29. maja, u Kosovskoj ulici ispred kafića "Garden food". Ta zastrašujuća vest ima svoj još zlokobniji dodatak – napao ga je Milan Lađević, urednik prorežimskog Srpskog telegrafa, u prisustvu još jednog novinara tog tabolida. Ni udarac pesnicom u vilicu i obaranje na zemlju nisu bili dovoljni, već i pre nego što je policija izašla na uviđaj, redakcija Srpskog telegrafa je, po običaju, lansirala na svom portalu lažnu vest u kojoj navode da je Cvijić nasrnuo na Lađevića.
Već godinu dana, sa drugim nezavisnim medijima u Srbiji, upozoravamo da smo kao društvo ušli u opasnu spiralu nasilja – na žalost, podstaknutu od strane vlasti i medija koji su im bliski. Propagandno izvrtanje činjenica i zataškavanje stanja u kome se društvo nalazi ne može prikriti i zaustaviti nasilje koje raste iz dana u dan i preti nezaustavljivom eskalacijom.
 
Redakcija Radara najoštrije osuđuje napad na našeg novinara. Zahtevamo od nadležnih institucija sistema da do kraja istraže sve činjenice koje su dovele do ovog napada i da počinioca najstrože kazne.
 
Nećemo dozvoliti da napad na Vuka Cvijića ostane još jedan u nizu nerešenih slučajeva. O napadu na jednog od vodećih istraživačkih novinara u Srbiji obavestićemo sve relevantne domaće i međunarodne organizacije i profesionalna udruženja.
 
Ovim pismom se obraćamo nadležnim institucijama, ali i predsedniku države koji je, kao nosilac apsolutne vlasti i moći, najodgovorniji za sve veće nasilje u društvu".
Glavni tužilac VJT naložio utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa napadom na novinara 
 
Više javno tužilašto (VJT) u Beogradu naložilo je utvrđivanje svih okolnosti u vezi sa napadom na novinara nedeljnika Radar, Vuka Cvijića kojeg je danas u centru Beograda udario Milan Lađević, direktor provladinog tabloida Srpski telegraf.
 
Agenciji Beta je u VJT rečeno da je glavni javni tužilac VJT Nenad Stefanović dao nalog Prvom osnovnom javnom tužilaštu "da postupi i utvrdi sve okolnosti pod kojim je došlo do sukoba između dvojice novinara".
 
Cvijić je prethodno izjavio za N1, da ga je Lađević udario pesnicom.
 
"Napao me je i udario me pesnicom u glavu, u kafiću blizu njihove redakcije", rekao je Cvijić.
 
Cvijić je rekao da je samo prolazio ulicom i da je Lađević prvo počeo da ga vređa.
 
"Ja sam se javio nekom koga znam, a onda je on počeo da me vređa. I onda sam ja rekao: 'Idem doviđenja'. On je nastavio da me vređa, ustao, uneo mi se u lice, i udario me", kazao je Cvijić.
  • Slobodan

    02.06.2024 08:49
    Novinari-političari đubre
    I jedne i druge treba policija da tuče.
  • SatelitBoy

    31.05.2024 08:37
    Novinari se tuku?
    Otkud sad to?
  • RVosha

    30.05.2024 05:35
    Smrdija
    Otkud to da neko kod nas izvrsi napad na novinara?
    Zaista sam iznenadjen.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.