Gde se sve održavaju lokalni izbori 2. juna i između kojih opcija građani biraju?

Redovni lokalni izbori održavaju se u 67 opština i gradova u Srbiji, kao i u 23 gradske opštine.
Gde se sve održavaju lokalni izbori 2. juna i između kojih opcija građani biraju?
Foto: 021.rs
Da bi se svi izbori održali istog dana, u Narodnoj skupštini je izmenjen Zakon o lokalnim izborima, piše NIN.
 
Spajanje izbora, međutim, pocepalo je opozicionu koaliciju "Srbija protiv nasilja", smanjujući šanse opoziciji da dođe do izvršne vlasti u onim lokalnim samoupravama u kojima je na parlamentarnim izborima imala više glasova u decembru.
 
Gde se sve održavaju lokalni izbori?
 
Kako piše NIN,  biraju se odbornici skupština gradova Beograda, Valjeva, Vršca, Zrenjanina, Jagodine, Kikinde, Niša, Novog Sada, Pančeva, Požarevca, Sombora, Sremske Mitrovice, Subotice, Užica i Čačka. Paralelno se glasa za odbornike skupština opština Ade, Aleksinca, Alibunara, Apatina, Arilja, Bača, Bačke Palanke, Bačke Topole, Bačkog Petrovca, Bele Crkve, Beočina, Bečeja, Boljevca, Bosilegrada, Bujanovca, Vrbasa, Vrnjačke Banje, Gornjeg Milanovca, Žablja, Žitišta, Ivanjice, Inđije, Iriga, Kanjiže, Kovačice, Kovina, Malog Iđoša, Nove Varoši, Nove Crnje, Novog Bečeja, Novog Kneževca, Opova, Odžaka, Pećinaca, Plandišta, Preševa, Raške, Rume, Svilajnca, Svrljiga, Sente, Sjenice, Srbobrana, Sremskih Karlovaca, Stare Pazove, Surdulice, Temerina, Titela, Tutina, Čajetine, Čoke i Šida. Najzad, građani u Nišu će takođe glasati za odbornike gradskih opština Medijana, Palilula, Pantelej, Crveni krst i Niška Banja. U Požarevcu će se birati Skupština opštine Kostolac, dok će Beograđani glasati i za lokalne odbornike gradskih opština Barajevo, Voždovac, Vračar, Grocka, Zvezdara, Zemun, Lazarevac, Mladenovac, Novi Beograd, Obrenovac, Palilula, Rakovica, Savski venac, Sopot, Stari grad, Surčin i Čukarica.
BEOGRAD
 
Na beogradskim izborima će se za 110 odborničkih mesta boriti 14 izbornih lista. Prvo mesto zauzima lista "Aleksandar Vučić – Beograd sutra", u kojoj su SNS, SPS, SRS, Zavetnici i tradicionalni partneri naprednjaka. Najveći izazivači biće lista "Biramo Beograd" koju čini deo nekadašnje koalicije "Srbija protiv nasilja", kao i lista "I ja sam Beograd" aktivističkog pokreta "Kreni-promeni" u kojem su, nakon dužeg nećkanja, ipak odlučili da uđu u političke vode. Najveće iznenađenje prethodnih izbora, pokret pulmologa Branimira Nestorovića, takođe će biti u ponudi pod nazivom "Mi - snaga naroda", dok će njegovi dojučerašnji saradnici nastupiti na listi "Mi - glas iz naroda". Deo izbornog menija čini i pokret "Dosta je bilo", pokret "Ćale, ovo je za tebe", kao i "Narodna lista", koju čini koalicija Narodne stranke, Nove Srbije Velimira Ilića i doktorke Jovane Stojković. Spisak zdravstvenih radnika koji učestvuju u beogradskim izborima zaokružuje Dejan Žujović, koji nastupa ispred liste "Za zeleni Beograd".
 
NIN dodaje da su među listama i "Srbi i Rusi braća zauvek", "Beograd - naš grad" i "Unija Roma Srbije". Najzad, tu je i dobro poznata Stranka pravde i pomirenja Usame Zukorlića, sa misterioznim kandidatom za gradonačelnika koji ne skida motociklističku kacigu i insistira da ga oslovljavaju kao Sveta.
 
NOVI SAD
 
Na izbore u Novom Sadu izlazi ujedinjena opozicija pod imenom "Udruženi za slobodan Novi Sad", koju čini svega 12 stranaka i pokreta. Te stranke su SSP, NPS, Demokratska stranka, Srbija centar, Građanski pokret Bravo, Zeleno-levi front, Pokret slobodnih građana, Pokret obnove Kraljevine Srbije, Novi DSS, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Ekološki ustanak i Pokret za preokret. Pokret "Kreni-promeni" izaći će na izbore u Novom Sadu samostalno.
 
Osim njih, za mesto u novosadskoj skupštini takmiče se i "Sasvim druga priča", "Gari - Građanska akcija za razvoj i inovacije", Novi Sad glavni grad Vojvodine - pokret Autonomija - Aleksandar Odžić", "Volim Novi Sad - Srpski pokret Dveri, Ivana Stojanović - Narodna stranka, Aleksandar Maksimović - Pokret Živim za Srbiju, dr Jovana Stojković", Grupa građana "Budi Heroj-Miša Bečulov", Grupa građana "Ćale ovo je za tebe",  "Saša Radulović - Dosta je bilo (DJB) - Rešenje za promenu", "Istina - Avadiera - Ivana Vujasin", "Ruska stranka - Srbi i Rusi braća zauvek!", kao i Savez vojvođanskih Mađara i Slovačka demokratska liga.
ČAČAK
 
U Čačku će opozicija nastupiti u više kolona. Izbornu listu "Čačak protiv nasilja i Novi DSS" čine Demokratska stranka, Narodni pokret Srbije, Srbija centar (SRCE), Novo lice Srbije, GG "Čačak je naš" i Novi DSS. Stranka Dveri na izbore izlazi samostalno, a Narodna stranka pod okriljem koalicije "Svi za Čačak" koju čine i Nova Srbija – Velimir Ilić, Pokret poljoprivrednika Srbije prof. dr Vladislav Papić, POKS – Goran Petrović. SSP je odlučio da bojkotuje ove izbore.
 
UŽICE
 
Specifična situacija je i u Užicu, piše Vreme. U ovom gradu jednu izbornu listu čine Novi DSS i Novo lice Srbije – partija Miloša Parandilovića koja je inače deo koalicije "Srbija protiv nasilja". Izbornu listu "Užički demokratski front" sačinjavaju Demokratska stranka i Srbija centar. Zeleno-levi front i Narodni pokret Srbije su u Užicu formirali koaliciju "Biram borbu – Biram Užice". Na izborima će učestvovati i Narodna stranka u koaliciji sa Dverima i POKS-om, a nositeljka liste je bivša narodna poslanica Ivana Parlić. 
 
NIŠ
 
U Nišu je Novi DSS odlučio da izađe na izbore u kolaciji "Ujedinjeni – Nada za Niš". Koaliciju čine Nova demokratska stranka Srbije, Niš moj grad, Narodna stranka, Socijaldemokratska stranka, Dosta je bilo, Demokratska unija Roma i 12 udruženja građana. Takođe, koalicija "Biramo Niš" u Nišu izlazi u istom sastavu kao u Beogradu, jer na izborima učestvuju sve članice "Srbije protiv nasilja", osim SSP, SRCE i Zajedno. Uz to, na izborima učestvuju i Ruska stranka, kao i grupa građana "Dr Dragan Milić", piše Vreme.
 
ZRENJANIN
 
U Zrenjaninu SSP ne izlazi na izbore. Međutim, stranka SRCE pridružila se koaliciji čiji naziv simbolično kombinuje imena stare i nove koalicije: "Zrenjanin protiv nasilja – biramo Zrenjanin". Koaliciju čine Demokratska stranka, Zajedno, Zeleno-levi front, Liga socijaldemokrata Vojvodine – Vojvođani, Narodni pokret Srbije – Miroslav Aleksić, Novo lice Srbije – Miloš Parandilović, Srbija Centar – Zdravko Ponoš.
 
PANČEVO
 
Slična situacija je i u Pančevu, gde će opozicija izaći pod imenom "Pančevo protiv nasilja – Biram borbu". Koaliciju čine NPS, Demokratska stranka, Liga socijaldemokrata Vojvodine, Pokreg slobodnih građana, Zeleno-levi front.
 
VRŠAC
 
Potpredsednica Demokratske stranke Dragana Rakić saopštila je da je za lokalne izbore formirana koalicija "Vršac zaslužuje bolje", koja je okupila pet stranaka: Demokratsku stranku, Narodni pokret Srbija, Ligu socijaldemokrata Vojvodine, Novi DSS i POKS.
 
KIKINDA
 
I u Kikindi opozicija ujedinjeno izlazi na izbore, a nosilac liste je predsednik Opštinskog odbora Socijaldemokratske stranke (SDS) Mirko Šoć. Na listi su: LSV – Vojvođani, SSP, POKS, NPS, Srpski pokret Dveri, Socijaldemokratska stranka, SRCE, Demokratska zajednica vojvođanskih Mađara i Pokret za Preokret.
 
SUBOTICA
 
Na izbore kao deo koalicije "Subotica protiv nasilja – biram Suboticu – Nela Tonković", izaći će Demokratska stranka, NPS, LSV, Zeleno-levi front i Demokratska zajednica Hrvata.
 
SOMBOR
 
Građani Sombora će 2. juna na svom izbornom listiću moći da biraju između pet lista, uključujući i "Aleksandar Vučić - Sombor sutra". Iza nje je lista nacionalne manjine - Savez Vojvođanskih Mađara, a potom ide i lista "Za pravedni Sombor" Demokratskih saveza Hrvata u Vojvodini i lista "Građanski front - Stop ludilu". Koalicija "Biram Sombor bez nasilja" biće na petom mestu na izbornom listiću, a ovu koaliciju čine Demokratska stranka, Zeleno-levi front, Demokratska zajednica Vojvođanskih Mađara, Pokret slobodnih građana, Novo lice Srbije i Narodni pokret Srbije.
TEMERIN
 
Četiri liste proglašene su za izbore za odbornike Skupštine Opštine Temerin. Izborne liste za koje će meštani Temerina moći da glasaju jesu "Aleksandar Vučić - Temerin sutra" i "Ujednjena opozicija za Temerin".
 
Ujedinjenu opoziciju u Temerinu čine Demokratska stranka, Novo lice Srbije, Nova Demokratska stranka Srbije i Pokret obnove Kraljevine Srbije.
 
Tu su i dve liste nacionalnih manjina - "Savez vojvođanskih Mađara - dr Balint Pastor" i "Za naš Temerin - Robert Karan - Koalicija SNAGA".
 
SREMSKI KARLOVCI
 
U Sremskim Karlovcima proglašene su četiri izborne liste. U ovoj opštini se za mesto u skupštini neće nadmetati ujedinjena opozicija. A zanimljivo je i to da je ovo jedna od retkih, ako ne i jedina, opština u kojoj Srpska radikalna stranka nije na listi sa SNS. Ponovo se za mesta u skupštini kandiduje Grupa građana "Karlovačka lista". Novitet na političkoj sceni Sremskih Karlovaca je upravo lista "Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) - Sremski Karlovci - Snježana Marjanović".
 
BEOČIN
 
U Beočinu se nadmeću samo tri liste. Osim naprednjaka, tu je i "ujedinjena opozicija" koju u ovoj opštini predstavlja samo Narodni pokret Srbije. Ova lista predata je pod nazivom "Beočin protiv nasilja - Biram borbu Miroslav Aleksić". Na izbornom listiću naći će se i grupa građana skoro identičnog naziva -  "Beočin protiv nasilja".
 
Opštine bez "Srbije protiv nasilja"
 
Kako piše Vreme, opštine u kojima nije proglašena nijedna izborna lista na na kojoj se nalazi barem jedna stranka iz "Srbije protiv nasilja" su Mali Iđoš, Nova Crnja, Ada, Novi Kneževac, Bela Crkva, Opovo, Plandište, Bečej, Srbobran, Sremski Karlovci, Svilajnac, Boljevac i Bosilegrad.
 
Ni u Tutinu i Sjenici ovaj deo opozicije neće izaći na izbore. 
  • Ja

    30.05.2024 11:39
    Nisu ovo izbori, ovo je parada SNS-a, parada kiča, neukusa i elementarnog primitivizma koju organizuje u osnovi organizovani kriminal.
  • Niko

    30.05.2024 11:23
    osim
    Niko osim 021 nema reklame za opziciju u Novom Sadu. N1 i Nova se bave samo Beogradom da li će ići na izbore ili ne............Mojoj majci sam morao da objašnjavam, udružena opozicija je pod brojem 11, ona to ni na nijednoj tv nije videla, zapitajte se opozicijo.
  • Gradjanin

    30.05.2024 10:45
    Hvala portalu 021 i NINu za ovaj detaljan i bogat prikaz izbora.
    U nedelju cu glasati. To je retka prilika da se cuje i moj glas, da i moj glas doprinese uredjenoj gradjanskoj Srbiji.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.