Žiofre: Želimo Srbiju u EU što pre, ali taj proces ima svoja pravila

Ambasador EU u Srbiji Emanuele Žiofre izjavio je da EU jasno ide ka proširenju i želi Srbiju "u svojoj porodici", ali da je to proces koji ima pravila koja se moraju poštovati.
Žiofre: Želimo Srbiju u EU što pre, ali taj proces ima svoja pravila
Foto: 021.rs
"Postoji nova svest o važnosti potpunog uvođenja Zapadnog Balkana u porodicu EU. I postoji odluka i politička volja da se to ubrza", rekao je Žofre za NIN.
Istakao je da je Srbija napredovala u evrointegracijama, ali da ima još posla uključujući normalizaciju odnosa sa Prištinom.
Zapadni Balkan prolazi kroz specifičan trenutak, rekao je i dodao da je potrebno da bude integrisan u evropsko tržište kako bi bili smanjeni ruski i kineski uticaj.
 
Žiofre je rekao da zbog rata u Ukrajini nije vreme za jačanje odnosa sa Rusijom, ali da je Kina "drugačija" jer sa njom EU ima "drugačiji odnos".
 
"Kina je partner u mnogim sferama, kada je reč o globalnim pitanjima poput klimatskih promena i na tome moramo da sarađujemo sa njom", rekao je on.
  • BRICS no Alternativ

    30.05.2024 15:55
    Hahahahaha ovaj je smešan, zbog bedne EU da Srbija prizna Kosovo ??? Srbija u BRICS tamo nema Poglavlja 35 automatski i pokrajina Kosovo ulazi u BRICS
  • Gavril

    30.05.2024 13:32
    Vučić će morati Srbiju naokolo da uvede u NATO i EU jer dobro zna sa kakvim zatucanim i zaostalim narodom ima posla.
  • Particulare matter

    30.05.2024 13:26
    @građaninX
    Staljin je vladar koji je poslao u smrt najviše sopstvenih građana oko 25 miliona u čistka a, logorima, gulazima. Namerno izazvanom glađu je izvršio genocid i u smrt od gladi poslao oko 7 miliona stanovnika, najviše u Ukrajini u Holodomoru. Putin je već na oko milion pravoslavnih slovena i ima šansu da konkuriše za najmasovnijeg ubicu u istoriji sveta. Najveće ubice rusa su njihovi vladari.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.