Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave demantuje Crtu o biračkom spisku

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave demantovalo je navode nevladine organizacije Crta da nije sprovedena revizija biračkog spiska na osnovu dopune Zakona o jedinstvenom biračkom spisku.
Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave demantuje Crtu o biračkom spisku
Foto: 021.rs
Svi članovi Radne grupe za unapređenje izbornog procesa koji su izrazili želju da izvrše uvid u Jedinstveni birački spisak kako bi proverili sprovođenje člana 2. Zakona o dopunama Zakona o Jedinstvenom biračkom spisku imali su priliku u periodu od tri dana - u unapred zakazanim terminima, da se uvere u ispravnost izvršenog posla, saopštilo je Ministarstvo.
Prema navodima Ministarstva, članovi i zamenici članova Radne grupe mogli su lično da provere da li je lice koje je predmet provere vraćeno na prethodno prebivalište koje je imalo 3. jula 2023. godine, kako je propisano nedavno usvojenim zakonskim rešenjem.
Ministarstvo podseća da dopuna Zakona o jedinstvenom biračkom spisku utvrđuje promenu prebivališta upisanog birača kao osnov za primenu člana 2. tog zakona, tako da birač koji je upisan u birački spisak, a koji je nakon 3. jula 2023. godine prijavio prebivalište u jedinici lokalne samouprave, odnosno u gradskoj opštini u kojoj su za 2. jun 2024. godine raspisani lokalni izbori, bude upisan u birački spisak prema mestu prebivališta koje je imao na dan 3. jula 2023. godine.
 
Za sva lica koja su se nalazila u izveštaju Ministarstva unutrašnjih poslova urađeno je odgovarajuće rešenje na osnovu kojeg su te osobe u okviru biračkog spiska "vraćene" na njihova prethodna prebivališta, navedeno je u saopštenju.
  • Jadno i Bedno

    31.05.2024 08:26
    Šta tek mi da kažemo? Kod nas stižu obaveštenja za izbore za stanare koji više ni ne žive u zgradi više od 10 godina. Onima što su tu dugi niz godina i nisu se odselili niti išta pola stanara dobiju obaveštenje za glasanje, a neki ne. Nije mi jasno kako oni što su se odselili dobiju listove u zgradi gde više ne stanuju a onaj što živi u svom stanu ne dobije obaveštenje o mestu glasanja nego moraš odlaziti na Internet da bi proverio gde glasaš prema Jedinstvenom biračkom spisku!!!! Tuga, čemer i jad!!!! NapreDNO!
  • Lily

    30.05.2024 17:36
    Dilema
    Uh, kome verovati, Crti ili sns ministarstvu za lokalnu upravu i zloupotrebu?
  • Heruvim

    30.05.2024 17:19
    Crta
    Ko politički analitičrai, opozicija , sipaju 10 laži sve nadajući se da ih neko ne stigne demantovati hehe !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.