Advokat Lakić o drakonskoj kazni: Cela Srbija se pita da li je Dolovac živa ili je mitsko biće

Advokat Nikola Lakić komentarisao je presudu Trećeg osnovnog suda koji je osudio jednog muškarca na devet meseci zatvora jer je, prema presudi, ugrozio bezbednost tužiteljki Zagorki Dolovac.
Advokat Lakić o drakonskoj kazni: Cela Srbija se pita da li je Dolovac živa ili je mitsko biće
Foto: Pixabay
On je osuđen na devet meseci kućnog zatvora i novčanu kaznu od 500.000 dinara, jer je krajem maja na aerodromu "Nikola Tesla" prišao Zagorki Dolovac i obratio joj se rečima "Zar ste vi još uvek živi".
 
Ova rečenica je kvalifikovana kao krivično delo ugrožavanje sigurnosti.
Advokat Nikola Lakić ističe za Danas da se iz sporazuma o priznanju krivičnog dela može videti da je okrivljeni osuđen na drakonsku kaznu.
 
"Ovo je pre svega paradoks da vrhovni javni tužilac koji treba da bude predvodnik u borbi protiv organizovanog kriminala i kriminala uopšte, nema hrabrosti i navodno se uplašio jednog jedinog pitanja. Cela Srbija se godinama pita da li je Zagorka Dolovac živa ili je mitsko biće jer usled njenog nečinjenja Srbija postaje balkanska Kolumbija, i sada jedna osoba zbog toga bude osuđena. Neverovatno", kaže Lakić.
On dodaje i da je još neverovatnija činjenica da je neko osuđen a da u njegovoj rečenici ne postoji pretnja.
 
"Sama činjenica da je neko Zagorku Dolovac pitao da li je ona živa nije pretnja i sama ta rečenica ne predstavlja krivično delo. To što se Zagorka Dolovac uplašila jednog pitanja najbolje ukazuje na to da ona ne bi više smela da sedi na mestu vrhovnog javnog tužioca", tvrdi advokat Lakić.
 
Sagovornik lista Danas primećuje da kada je Dolovac navodno oštećena krivičnim delom, to se ekspresno završilo, a kada je to slučaj sa nekim drugim ljudima, taj postupak traje veoma dugo.
 
"Nesporno je da pretnje prema najvišim funkcionerima vlasti treba brzo otkriti i učinioca u zakonitom postupku procesuirati. Ako postoji, biće krivičnog dela sankcionisati, međutim, u konkretnom slučaju ovde toga nema. Takođe, svedoci smo da se liderima opozicije svakodnevno preti i to direktno, ali da godinama unazad nema osumnjičenih u tim predmetima. Tako je, na primer, Zdravku Ponošu više puta prećeno na društvenim mrežama - da će ga ubiti, da će ubiti njegovu porodicu, i nekoliko godina nakon monstruoznih pretnji tužilašvo nije procesuiralo osumnjičene. To samo govori u kakvoj državi živimo i koliko je pravda dostupna običnim građanima", kategoričan je advokat Lakić.
  • Kada se

    11.06.2024 19:39
    Uplašila
    Od bezazlene šale šta mislite koliko se plaši da pokrene postupak protiv pravih, velikih? Zato im tako plaha i plašljiva i odgovara
  • Jug

    11.06.2024 18:09
    Ćaoćao
    Od sad samo ćao ćao, nema više de'si brate, živ li si...
  • Ko pita taj ne skita

    11.06.2024 16:35
    Ili u ovoj interpretaciji ko pita dobije kucni pritvor, tj nema skitanja.
    Videla sam je jednom kod D.parka, bukvalno sam zastala i zamalo je falilo da kazem Dobro vece, Tozo, iako sam je videla u sred bela dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.