Američki ambasador Hovenijer: Završetak dijaloga Kosova i Srbije mora biti međusobno priznanje

Američki ambasador na Kosovu Džefri Hovenijer izjavio je u Prištini da proces dijaloga između Kosova i Srbije treba okončati uzajamnim priznanjem.
On je ponovo zatražio od Beograda i Prištine da sprovedu obaveze iz procesa dijaloga.
"Moramo se zajedno i kolektivno angažovati u ovim političkim izazovima. Posebno za Kosovo, pošto ja radim i živim ovde, imamo izazov za repozicioniranje odnosa sa Srbijom. I Kosovo mora da radi zajedno sa Srbijom da pogura agendu napred", kazao je Hovenijer tokom obračanja na Samitu Zapadnog Balkana 2024.
Dodao je da veliki broj američkih zvaničnika, uključujući njega, dosta vremena troše na potrebu da Kosovo i Srbija u potpunosti sprovedu obaveze koje su dobili kroz proces koji je omogućila EU.
 
"Zaključak ovog procesa mora biti uzajamno priznanje između dve zemlje, jer ništa manje od ovoga ne ispunjava viziju koju imamo za kompletnu, slobodnu, prosperitetnu i mirnu Evropu, posebno imajući u vidu moguću nestabilnost koja može da usledi", kazao je on.
  • Milos

    11.06.2024 23:58
    Točak istorije
    Prrdstavnik SAD mora da kaže ono što mora da kaže. I to se može promenti tokom vremena. Neka se niko ne iznenadi ako u budućnosti, bližoj ili daljoj, pročita sledeći naslov: "Američki ambasador: Završetak dijaloga između Kosova i Srbije mora biti mirna reintegracija Kosova u državno - pravni poredak Srbije"
  • Plaćač poreza

    11.06.2024 16:00
    Naravno da se mora priznati Kosovo kao država i uvesti sankcije Rusiji članstvo u NATO i EU ako Srbija želi da uopšte opstane kao država i da obezbedi mir i ekonomsku stabilnost u budućnosti. U suprotnom može doći do novih sukoba na Balkanu. Ali mislim da će razum prevladati i da će Vučić sve potpisati.
  • Charlie

    11.06.2024 15:39
    Kosovo
    Naravno da će Srbija prihvatiti svako rešenje u kome će Kosovo ostati deo Srbije sa svim međunarodnim autonomija a jer krađa tuđe teritorije nikada nije bila verifikovana a u ostalom na to nas obavezuje rezolucija 1244 UN

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Lokalizovan požar kod Raške

Helikopter MUP-a upućen je danas u mesto Brvenica kod Raške, kako bi pripadnicima Sektora za vanredne situacije pomogao u gašenju šumskog požara na planinskom vrhu Kopitnjak.