SANU protiv rušenja Generalštaba: Briga o tom kompleksu nije samo pitanje arhitekture

Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti oglasio se danas povodom najavljenog rušenja Generalštaba i promene namene kompleksa Beogradskog sajma.
SANU protiv rušenja Generalštaba: Briga o tom kompleksu nije samo pitanje arhitekture
Foto: 021.rs
Najavljeno rušenje i radikalne promene namene kompleksa Beogradskog sajma i kompleksa Generalštaba i Ministarstva odbrane značiće i nenadoknadiv gubitak izrazito vrednog i značajnog dela kulturološkog identiteta Beograda, saopštio je danas Izvršni odbor Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU).
 
"Kao i svi gradovi na svetu i Beograd ima svoje repere koji su prepoznatljivi, a koje čine pojedinačni objekti ili urbane celine sklopova objekata sa ambijentom koji zajedno stvaraju", ukazao je IO SANU u saopštenju.
Izvršni odbor SANU navodi da kulturološki identitet Beograda posebne arhitektonsko urbanističke vrednosti čine i kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane, kao i kompleks Beogradskog sajma sa svim postojećim objektima u okviru tih kompleksa.
 
Autori tih objekata i kompleksa bili su i članovi SANU, arhitekta Nikola Dobrović (Generalštab i Ministarstvo odbrane), te arhitekta Milorad Pantović, inženjer Brako Žeželj i inženjer Milan Krstić (Beogradski sajam), i ta ostvarenja predstavljaju i njihove legate za buduće generacije.
 
O umetničkoj i kulturološkoj vrednosti i značaju tih celina najbolje govori podatak da su pojedinačno ili u celini bili ili jesu u režimu zaštite kao spomenici kulture.
Kao najviša naučna i kulturna ustanova u  Srbiji, SANU predlaže i smatra neophodnim donošenje nove odluke, koja sadrži i materijalno odgovara prvobitnom rešenju Vlade Srbije o proglašenju kompleksa Beogradskog sajma za spomenik kulture, a koja bi utvrdila mere zaštite za hale 1, 2, i 3 sa kompletnim pristupnim ansamblom, kao i za čitav prostor Beogradskog sajma.
 
Da se za ceo kompleks Beogradskog sajma izradi i usvoji urbanistički Plan detaljne regulacije i da se na osnovu elementa Plana detaljne regulacije raspiše međunarodni arhitektonsko-urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje kompleksa i prostora Beogradskog sajma.
 
"Potrebno je da se kompleks Generalštaba i Ministarstva odbrane kategoriše u status kulturnog dobra od izuzetnog značaja za Srbiju i da se, na osnovu utvrđenih mera zaštite, raspiše međunarodni arhitektonsko- urbanistički konkurs za obnovu, uređenje i unapređeno rešenje celokupnog kompleksa i prostora Generalštaba i Ministarstva odbrane", piše u saopštenju. 
SANU smatra da briga o tom kompleksu nije samo pitanje arhitekture, nego i pitanje samopoštovanja, etičkih principa i normi – konačno odnosa prema sopstvenoj istoriji, jer je to tačka posebnog sećanja.
 
"Stoga je nužno da taj prostor bude dostojno obeležen sa posebnom brigom, sećanjem i pijetetom", navela je SANU.
 • Mega Trend

  18.06.2024 08:54
  Probudili se beli medvedi iz zimskog sna?
 • Ima još

  17.06.2024 16:07
  Toga što
  Treba dodati na spisak
  Npr. Stara šećerana
 • pajo patak

  17.06.2024 13:28
  javila se SANU:
  moguće da su prizvali pok. akademika Hajdina.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija