Objavljena imena šest žrtava požara u Kontrastu, uhapšeni vlasnik i zakupci

Objavljena su imena svih šest žrtava požara u novosadskom klubu "Kontrast", a identifikovali su ih njihovi roditelji i prijatelji.

Objavljena su imena svih šest žrtava požara u novosadskom klubu "Kontrast", a identifikovali su ih njihovi roditelji i prijatelji.

U požaru su stradali: Marina Aničić (1987) iz Čuruga, Tamara Miladinović (1987) iz Novog Sada, Milena Dalmacija (1984) iz Futoga, Zoran Ignjatović (1984) iz Novog Sada, Marko Pavlović (1983) iz Kragujevca i Renato Vuković (1991) iz Kikinde.

Zbog osnovane sumnje da nisu sproveli zakonske mere zaštite od požara, te da su tako počinili teško delo protiv opšte sigurnosti, policija je uhapsila vlasnika Kontrasta Alojza G. (1944), kao i zakupce ove diskoteke, Slavišu S. (1966) i Dejana R. (1976). Njima je određeno policijsko zadržavanje, do 48 sati, a zatim će biti dovedeni na saslušanje istražnom sudiji Osnovnog suda u Novom Sadu.

Prethodno je dežurni istražni sudija Ana Stamenić kazala da je oko 50 osoba bilo na ispitivanju. Prema nezvaničnim saznanjima, pretpostavlja se da su vatru izazvale električne instalacije ispod bine. Neimenovani radnik diskoteke je ispričao novinarima da je požar izbio u trenutku kada su plesačice na bini delile prskalice posetiocima. Plamen je prvo zahvatio draperiju i plastiku u blizini bine i brzo se proširio. Potom je usledio stampedo 350 gostiju lokala.

Petoro od šestoro poginulih bili su na galeriji u lokalu, a probali su da se od zaštite od vatre, tako što se se zatvorili u toalet. Krov toaleta se usled oštećenja od vatre urušio. Jedna momak se takođe zatvorilo u toalet, ali u prizemlju.

Diskoteka se nalazi na dva nivoa, do toaleta na gornjem nivou vode uske stepenice. Prema rečima očevidaca, neke devojke su, u pokušaju da se spasu, skakale sa drugog nivoa.

Požar je izbio posle 2h ujutro. U nastalom stampedu, povređeno je nekoliko osoba.

Posle tragedije, u Urgentni centar Kliničkog centra Vojvodine primljene su dve ženske osobe, obe iz Novog Sada.

Nevena Grbić (1986) je prebačena na Institut u Sremsku Kamenicu, na odeljenje pulmologije i oseća se dobro. Maja Blagojević (1983) je puštena kući posle ukazane pomoći na urgentnom. Ona je iščašila rame. Tokom dana još dve osobe javile su se sa problemima sa disanjem, ali su posle ukazane pomoći takođe puštene na kućno lečenje.

Vatrogasne ekipe dobile su dojavu o požaru u 2.21h i na licu mesta su bili za četiri minuta, ali pomoći nastradalima nije bilo. Vatru su gasila 22 vatrogasca sa devet vozila.

Gradonačelnik Novog Sada Igor Pavličić je na mestu nesreće izjavio da će, zbog te velike tragedije koja je zadesila Novi Sad, biti proglašeni Dani žalosti u naredna tri dana.

Dačić: "Kontrast" redovno kontrolisan

Direktor policije Milorad Veljović je rano jutros na licu mesta rekao da prve informacije pokazuju da su požar prouzrokovale neispravne instalacije, dok je ministar policije Ivica Dačić rekao da podatak da nije bilo više povređenih pokazuje da su žrtve stradale od dima izuzetno velike koncentracije, a ne od vatre.

"Uviđajem, koji je u toku, biće utvrđeni uzroci velike tragedije. Ugostiteljski objekat bio je redovno kontrolisan i ranije nisu bile primećene neke tehničke nepravilnosti koje bi mogle da prouzrokuju požar", rekao je Dačić.

Kontrast je diskoteka koja postoji od kraja osamdesetih. Od tada je u njemu bilo nekoliko manjih požara bez posledica. Ima drugi izlaz za slučaj opasnosti i u klubu je bilo više protivpožarnih aparata.

Podsetimo, pre četiri godine u požaru u kafiću "Laundž" nastradalo je osmoro mladih, a u hotelu "Putnik" život su izgubile dve osobe. Gradonačelnik Igor Pavličić je rekao da će, zbog velike tragedije koja je ponovo zadesila Novi Sad, biti proglašen dan žalosti.

Vatra je zahvatila i restoran koji se nalazi pored Kontrasta, koji je takođe pretrpeo veliku materijalnu štetu:

Komentari 228

  • Utorak

    02.04.2012 21:42
    Zalosno za sve mlade koji su tek trebali da pocnu zivot,a vec ga skoncali. Njih vise nema kako su propatili te zadnje trenutke to su samo oni znali. Najteze je sada roditeljima.A novinari ko novinari svasta pisu ( lazu) Slika oca nije bila nuzna na ovoj stranici. CONTRAST SRAVNITI I TU RUPETINU ZATRPATI. Nije ovo prvi put da se tu nesto desi.... Pravite zurke, intimnije, lepse, prisnije,uvek se nadje jos neciji prijatelj tako da se opet moze neko upoznati, a tu su i druge aktivnosti.
    Saucesce porodicama.
  • NS

    02.04.2012 09:39
    Iskreno saučešće Mileninoj majci Jeleni, najboljoj razrednoj i ocu Boži, kao i porodici ostalih preminulih.
  • Zabrinuti_student

    02.04.2012 08:37
    Anonimusu
    Pa nisu protiv pozarni aparati,tako mali i ne vidljivi da se mozgu samo tako izneti pored istih portira,a nismo ni mi studenti valjda toliko ne odgovorni.Znas za slucaj kradje,kada su bili postavljeni i kad je to bilo,pre koliko godina?
    Ako mislis da im je mesto da stoje zakljucani u nekim podrumima,onda nam nema pomoci.Ti podrumi su u prizemlju,ulazi se kroz druge ulaze,ima ljudi koji zive i na trecem spratu!!!Koliko treba,da odmah primetimo pozar,da sidjem do portira,on ode,u podrum,po taj aparat,vrati se na mesto pozara,sta se sve moze desiti u medjuvremenu?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija