Karadžić, Mladić i Hadžić - pa Hag zatvara vrata

Haški tribunal neće zatvoriti vrata sve dok ne okonča prvostepene postupke protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, izjavio je predsednik tog suda Teodor Meron.

Haški tribunal neće zatvoriti vrata sve dok ne okonča prvostepene postupke protiv Ratka Mladića, Radovana Karadžića i Gorana Hadžića, izjavio je predsednik tog suda Teodor Meron.

Meron je izabran i za predsednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma - koji će naslediti Tribunal i, po njegovim rečima, biti zadužen za eventualne žalbene postupke u slučajevima trojice optuženih koji su najduže bili haški begunci. Savet bezbednosti UN preporučio je da Haški tribunal okonča rad do kraja 2014. godine, ali taj rok može biti produžen, u zavisnosti od trajanja započetih procesa.

Meron je, u izveštaju SB u decembru, ocenio da bi prvostepeni postupak protiv Karadžića mogao biti završen do kraja 2014, ali još ne postoji ni okvirni rok za okončanje suđenja Mladiću i Hadžiću. Rezidualni mehanizam, telo koje je osnovao Savet bezbednosti UN i koje će naslediti međunarodne sudove za bivšu Jugoslaviju i Ruandu, imaće dva ogranka - u Aruši, koji bi trebalo da počne s radom 1. jula 2012. godine, i u Hagu, koji će otvoriti vrata 1. jula 2013. godine.

Po Meronovim rečima, rezidualni mehanizam funkcionisaće paralelno s dva suda sve dok ne okončaju sve tekuće predmete. "Uveren sam da će period paralelnog funkcionisanja obezbediti da prelaz sa sudova za bivšu Jugoslaviju i Ruandu na Rezidualni mehanizam bude neometan i efikasan što je više moguće", rekao je predsednik Haškog suda. Meron je napomenuo i da će Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju imati nadležnost da dovrši sve prvostepene i žalbene postupke započete do 1. jula 2013. godine. "Međutim, ukoliko neki prvostepeni postupak pred MKSJ bude završen nakon 1. jula 2013. godine, mogući žalbeni postupak u tom predmetu bi bio vođen pred Rezidualnim mehanizmom", precizirao je on.

  • NikolaNS

    15.04.2012 19:32
    Polako ljudi
    Nemojte još. Ima još bar 7.000.000 komad Srba koje treba ubiti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Cigarete ponovo poskupele

Cigarete su ponovo poskupele, a u Službenom glasniku su objavljene nove cene koje će važiti od 7. maja.