Sirijci najbrojniji u centrima za azil

Broj državljana Sirije koji u Srbiji traže azil za sada nije veliki, ali su oni postali najbrojnija grupa u dva centra za azil, preneo je portal EurAktiv Srbija.
Broj državljana Sirije koji u Srbiji traže azil za sada nije veliki, ali su oni postali najbrojnija grupa u dva centra za azil, preneo je portal EurAktiv Srbija.

Prema podacima Visokog komesarijata UN za izbeglice (UNHCR), broj izbeglica iz Sirije premašio je dva miliona, a dnevno tu zemlju napusti 5.000 građana.

U međuvremenu Evropska komisija najavljuje da će razmotriti mere koje bi trebalo preduzeti ako se ispostavi da su sirijske izbeglice preko Balkana krenule u većem broju ka Evropskoj uniji.

Dušan Aralica iz službe za zaštitu izbeglica u UNHCR u Srbiji rekao je da do sada nije zabeležen veliki broj državljana Sirije koji u Srbiji traže azil. Pozivajući se na podatke Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, Aralica je rekao da je u prvih sedam meseci ove godine, od ukupno 2.232 osobe koje su zatražile međunarodnu zaštitu u Srbiji, 432 su bili državljani Sirije.

"Pojedinačno jesu najbrojnija grupa ali do sada, bar u ovoj fazi sukoba, nisu masovno dolazili", rekao je Aralica. On je dodao da, međutim, mnogi dolaze ilegalno bez dokumenata i da se ne zna tačno koliko ih je ušlo u Srbiju a nije zatražilo zaštitu.

Ocenio je da se očekuje povećanje broja građana Sirije koji će potražiti utočište van domovine i da je logično očekivati da se i broj onih koji idu ka Grčkoj, Makedoniji i Srbiji poveća.

Aralica je podsetio da se Srbija nalazi na "transverzali" izbeglica koje pre svega preko Turske, Grčke i Makedonije idu na Zapad.

Portparolka Komesarijata za izbeglice u Srbiji Jelena Marić rekla je za portal Euraktiv Srbija da je broj smeštenih lica u centrima za azil iz Sirije povećan, i da predstavljaju najbrojniju grupu. Kako je navela, u avgustu je u dva centra, u Banji Koviljači i Bogovađi, bilo smešteno 90 lica iz Sirije.

"Trend dominantne grupacije u centrima za azil je promenjen jer je ranije bilo najviše tražilaca azila iz Avganistana i Somalije a sada Sirijaca", rekla je Marić. Prema njenim rečima, "u ovom trenutku su centri puni, ali nema veće krize što se tiče smeštaja". Kapacitet centra za azil u Banji Koniljači je 85 mesta, a u Bogovađi 150 do 160 mesta, dodala je ona.

Na pitanje ima li Komesarijat procene o mogućem prilivu građana Sirije u Srbiju, Marić je rekla da Komesarijat ne raspolaže takvim podacima, i da taj broj zavisi od više faktora kao što su ruta kretanja, granične kontrole i vremenske prilike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija