Za overu ugovora od danas kod javnih beležnika

Javni beležnici, zaduženi za sastavljanje i overu ugovora i obavljanje drugih pravnih poslova, počeli su sa radom danas u devet časova.

Javni beležnici, zaduženi za sastavljanje i overu ugovora i obavljanje drugih pravnih poslova, počeli su sa radom danas u devet časova. Njihovo radno vreme je od 9 do 17 sati.

Svi koji budu hteli da sastave ili overe ugovor o raspolaganju nepokretnostima - prodaji stana, poklonu nepokretnosti, o razmeni nepokretnosti, ugovor o hipoteci, ugovor o doživotnom izdržavanju, ugovor o raspodeli imovine za života, bračni ugovor i sporazum supružnika o deobi njihove zajedničke imovine - za to će morati da se obrate javnom beležniku, a ne više sudu ili opštini.

Za overu potpisa i izdavanje potvrda građani će sve do 1. marta 2015. moći da biraju da li će ići kod javnog beležnika ili suda ili organa uprave. Za međunarodnu pravnu pomoć ostala je isključiva nadležnost sudova, dok će notarima sudovi moći da povere vođenje vanparničnih postupaka, ostavine, uređenje međa i slično.

Osim što će overavati ugovore i druge isprave, javni beležnik je zadužen i za njihovo sastavljanje uz punu orgovornost za zakonitost i ispravnost njihove sadržine. Bez obzira na to da li će građani doneti ugovor u nekoj formi, koji je sastavio sam ili uz pomoć advokata, notar je dužan da proveri da li je sadržina ugovora u skladu sa propisima jer on odgovara za zakonitost overenih isprava. Notar će imati pravo da odbije da sačini ispravu ili ugovor ukoliko smatra da je posao o kojem je reč nezakonit.

Tarifa beležnika se određuje po tri osnova - vrednosti predmeta, fiksnom iznosu ili prema utrošenom vremenu. Tako će se za poslove do vrednosti od 600.000 dinara plaćati taksa od 9.000 dinara, a za poslove od 600.000 dinara do 2,5 miliona dinara taksa će biti 15.000 dinara i tako dalje prema vrednosti predmeta.

Na sajtu Ministarstva pravde objavljen je cenovnik usluga javnih beležnika, a gradjani će takodje moći da od danas u sudovima i opštinama pronadju informacije o sedištima kancelarija i javnim beležnicima koji će delovati na području tog suda ili te opštine.

  • Anonimus

    01.09.2014 13:21
    @ Anonimus
    Notari več odavno postolje u zemljama eu. Tako u Segedinu ih ima preko 20...
  • 01.09.2014 12:15
    Jel moguce da ih ima samo 8 u NS-u

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Pritvor zbog pranja novca za troje uhapšenih

Viši sud u Beogradu danas je odredio pritvor do 30 dana okrivljenima P.D, D.P. i A.S. koji se terete za udruživanje radi vršenja krivičnog dela i pranje novca, saopštio je taj sud.