Žena ga pretukla, izgrebala se, pa prijavila napad

Zbog nasilja u porodici i drugih krivična dela protiv braka i porodice, lane je u Srbiji osuđeno više od 3.100 počinilaca, a poslednjih pet godina ovi delikti čine oko osam odsto ukupnog broja svih krivičnih dela koja se godišnje dogode u Srbiji.
Zbog nasilja u porodici i drugih krivična dela protiv braka i porodice, lane je u Srbiji osuđeno više od 3.100 počinilaca, a poslednjih pet godina ovi delikti čine oko osam odsto ukupnog broja svih krivičnih dela koja se godišnje dogode u Srbiji.

Ukupno je, takođe, prošle godine, prijavljeno 6.268 svih vidova delikata protiv braka i porodice, najviše slučajeva nasilja u porodici 3.782, zatim, nedavanje alimentacije 2.041 i 197 prijava zbog oduzimanja maloletnog lica. Pre mesec dana Savetovalište protiv nasilja u porodici saopštilo je da see toj organizaiciji od početka ove godine do avgusta putem telefona obratilo 1.804 žena, dok je pravnu pomoć zatražilo 250 žena.

"U sigurnim kućama u Beogradu imamo 35 žena i 22 dece. Od početka godine u sigurnim kućama je boravilo 72 žene i 52 dece, što je veći broj nego prethodnih godina", izjavila je koordinatorka Savetovališta Vesna Stanojević.

Nasilju u porodici su najčešće izložene žene i deca. U nekim slučajevima fizičko i psihičko zlostavljanje koje počine nasilnici muževi nad ženama, bilo tokom braka ili posle rastave, toliko je teško da ostavlja trajne posledice na žrtve. Mada veoma retko, dešava se da i muževi prijave supruge za nasilje, a u javnosti je ostao upamćen slučaj V. S. iz jednog malog vojvođanskog mesta koja je bila uhapšena zbog toga što je posle svađe teško pretukla svog supruga.

Na slučajeve narušavanja porodičnih odnosa kad muževi trpe nasilje od strane svojih lepših polovina, pažnju javnosti je pre nekoliko godina skrenula nevladina organizacija "Muška sigurnost" iz Ćuprije, koja je u tom gradu otvorila i Sigurnu kuću za muškarce.
Predsednik te organizacije Dušan Trifunović kaže za "Dnevnik", da su u partnerstvu sa NVO "Samohrani roditelji Srbije" iz Beograda pokrenuli inicijativu za otvaranje sigurne kuće u Mladenovcu ili u Obrenovcu, kapaciteta 50 postelja, koja bi bila nemenjena za zbrinjavanje ugroženih porodičnim nasiljem, bilo da je reč o muževima, ženama i deci ili roditeljima. Trifunović navodi da ima slučajeva celih porodica koje trpe nasilje od svojih mlađih koji su uglavnom narkomani, te ističe da organizacija čiji je predsednik, pruža pomoć svima koji se obrate i da nije opredeljena samo na kampanju protiv nasilja nad muškarcima.

"Svakodnevno imamo pozive, a kad je reč o nasilju u porodici, ima nasilja svih prema svima. Javio nam se Šapčanin S.V. koga je žena tukla i on je izašao iz stana, prijavio nasilje nad sobom, ali izostaje reakcija nadležnih institucija, a on i dalje nema gde da živi.  Imamo slučaj Novosađanina koga je, nakon što se vratila u stan, žena brutalno pretukla, a onda, kako on tvrdi, sebe izgrebala i prijavila muža za nasilje i protiv njega se vodi krivični postupak. Za pomoć nam se javio i čovek iz Pomoravskog okruga koji tvrdi da je njegova bivša žena prešla u lezbejsku populaciju, a posle razvoda joj je dodeljeno oboje dece, sin i ćerka", nabraja Trifunović neke od slučajeva ljudi koji su obratili ovom udruženju.

Jedan otac im se javio za pomoć žaleći se da ga sin, kome je dao sve što ima, zapušta i ne brine o njemu iako je nepokretan. "Imamo i slučaj jednog čoveka iz Lovačkog saveza čija je supruga napustila porodicu i decu i više se nije interesovala za njih. Supruga jednog policajca iz Beograda je takođe napustila porodicu i decu i ne plaća im izdržavanje, a ne mogu da je nađu desetak godina. Drastičan je slučaj jedne žene iz Aleksinca koja je strašno maltretirala supruga, a na suđenju je čak ošamarila sudiju. Po sudskoj odluci koju je potvrdio Apelacioni sud ta žena je upućena na lečenje, a izrečena joj je i mera zabrane približavanja suprugu, odnosno mestu gde on boravi i kreće se", priča Dušan Trifunović.

Uz poziv svim asocijacijama koje su posvećene humantiranom radu na suzbijanju porodičnog nasilja i pomoći žrtvama, da se udruže u tom naporu kao i da se pokrene širi dijalog o uzrocima, Trifunović ističe da ima slučajeva porodičnog nasilja koji su posledica međusobnog provociranja supružnika.

  • 05.10.2014 01:50
    @hju
    A ako bi muskarac otisao u homo kombinaciju i ostavio zenu i decu, to bi bilo ok ili ne?
  • hju

    03.10.2014 22:45
    Kakve veze sa nasiljem ima ovaj cija je bivsa zena "presla nakon razvoda u lezbejsku populaciju"?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija

Jak vetar otežava vožnju širom Srbije

Auto-moto savez Srbije (AMSS) upozorio je da će jak vetar u Srbiji danas otežavati vožnju, zbog čega su na vozače apelovali da voze sporije i pažljivije pretiču.