Koliko je alkohola potrebno da "naduvate" 5,5 promila

U saobraćajnoj policiji povodom slučajeva hvatanja vozača sa 5,5 promila kažu da je "gotovo nerealno" biti toliko pijan, a istovremeno sposoban za bilo kakvu fizičku aktivnost, a kamoli vožnju.

U saobraćajnoj policiji povodom slučajeva hvatanja vozača sa 5,5 promila kažu da je "gotovo nerealno" biti toliko pijan, a istovremeno sposoban za bilo kakvu fizičku aktivnost, a kamoli vožnju.

Ipak, u poslednje vreme nekoliko vozača u Nišu i Užicu je uhvaćeno sa ovom koncentracijom alkohola u krvi, a 24sata otkriva koliko su zapravo pića morali da popiju da bi se doveli u tako katastrofalno stanje.

- Premda već četiri promila može biti smrtna koncentracija, kod osoba sa izraženom tolerancijom je preživljavanje često, što pokazuje i praksa. U VMA smo primili pacijenta koji je zaustavljen u vožnji sa pet promila, a najveća alkoholemija registrovana na našem odeljenju je bila kod osobe ženskog pola koja je imala osam promila, ali je zahvaljujući pravovremenom lečenju preživela - priča načelnica na odeljenju za toksikologiju VMA Slavica Vučinić.

Prema njenim rečima, "komirani" Užičanin je morao da popije više od 15 čašica žestine ili celu flašu rakije da bi "naduvao" tu cifru, ali, kako kaže, postoje različiti faktori zbog kojih alkohol brže prodire u krv.

- Čovek uvek treba da bude obazriv kad pije, jer mnogi faktori utiču na povećanu alkoholisanost: loše zdravstveno stanje, vreme i način konzumiranja alkohola, jačina i količina pića, mala telesna masa, brzina konzumiranja pića, njegova temperatura. Pogotovo je pogubno piti na prazan želudac, jer vam tad alkohol prodire u krv za samo 30 do 60 minuta - kaže dr Vučinić.

Ako se uzme u obzir dozvoljena koncentracija od 0,3 promila, to znači da vozač pre nego što sedne za volan sebi sme da dozvoli maksimalno jednu, do dve čašice žestine ili do dva i po mala piva.

Piće        0,3 promila     5,5 promila
rakija      2 čašice          cela flaša
vodka, džin, rum      1 čaša     10-15 čaša
pivo       2 flaše     15 flaša
koktel    1 čaša     10 čaša

  • Toxicology Ja

    12.12.2014 15:22
    Načelnica nije spomenula, ili...
    je to izostavljeno kao "nepotrebno". Osoba koja se spominje je doneta BEZ SVESTI u komatoznom stanju.
    Tako da ovo ne pokušavate i ne isprobavate, ipak je to neodgovoran navod, a za istraživanje potrebno je daleko više slučajeva.
  • 12.12.2014 14:15
    Treba da popije kao Nikola Kojo kad je pricao u lepa sela lepo gore. Legne pod cisternu piva i popije je na ex. E onda imas 5.5 promila
  • pola viagre

    12.12.2014 13:27
    "...Ako se uzme u obzir DOZVOLJENA koncentracija od 0,3 promila, to znači da vozač pre nego što sedne za volan sebi sme da dozvoli maksimalno jednu, do dve čašice žestine ili do dva i po mala piva..."

    Nemojte dovoditi ljude u zabludu,nije dozvoljeno imati alkohola u krvi,nego se toleriše navedena količina u promilima.Ako se desi prekršaj ili udes,automatski ste krivi jer ste imali i manje od tolerisane cifre

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija