Ginekolog osuđen zbog nestručnog porođaja

Privatni ginekolog Predrag Đurić osuđen je u Zagrebu prvostepeno na godinu i po dana zatvora zbog nestručnog vođenja porođaja 2007.

Privatni ginekolog Predrag Đurić osuđen je u Zagrebu prvostepeno na godinu i po dana zatvora zbog nestručnog vođenja porođaja 2007.

Tada je dečak Dominik Pintra, usled propusta ginekologa, rođen nepokretan i s gotovo 50 teških dijagnoza. Ukoliko presuda postane pravosnažna, Đurić će biti prvi lekar u Hrvatskoj koji će ići u zatvor zbog nesavesnog lečenja, iako su se i drugi suočavali s optužbama zbog svojih propusta.

Uz to, Đuriću je sudija izrekao i petogodišnju zabranu rada u struci pošto odsluži zatvorsku kaznu. Posle trogodišnjeg suđenja, uz Đurića je zbog nesavesnog postupanja pri završetku porođaja osuđen ginekolog Ivo Balenović, ali uslovno na tri meseca zatvora.

Đurić je vodio trudnoću porodilji u svojoj privatnoj ordinaciji, a porođaj je obavio u Kliničnoj bolnici Merkur u Zagrebu, iako mu je ugovor s tom bolnicom bio istekao. Sudija je rekao da je Đurić porođaj vodio nestručno i da zbog niza propusta nije uočio da porođaj treba obaviti carskim rezom.

Pošto su nastupile komplikacije, nije odmah pozvao dežurnog lekara Balenovića, a kad je to učinio dvojica lekara nisu se odlučila za carski rez, već za takozvani Kristelerov zahvat, pri čemu su porodilji slomili rebro, dok je dete zadobilo trajna oštećenja.

"Nadam se da će ovu presudu čuti svi koji mogu da utiču na to da se u ovom području uvede red", rekao je sudija.

  • ja

    27.06.2014 10:14
    kristelerov zahvat
    To je kad ti babica skace po stomaku da bi beba izasla napolje. I ja sam prezivela taj zahvat. Hvala bogu sa mojom bebom je bilo sve uredu...
  • 27.06.2014 07:17
    Izgled srpskog scenarija
    Kod nas bi svi "stručnjaci" i veštaci stali u "odbranu" kolege bez obzira na njegovu katastrofalnu grešku! I kao i sve do sada, brzo bi bilo zaboravljeno, a pacijentu bi ostala doživotna patnja!
  • xy

    27.06.2014 07:15
    Kristelerov zahvat je kad se babica ili lekar navale svom težinom porodilji na stomak, istiskujući tako bebu napolje nasilnim putem... Tako je mene moja mama rodila, u najgorim mukama, jer se babici žurilo kući... Srećom pa smo obe dobro prošle...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet