Zrenjanin: Pivara postaje muzej piva

Zamisao Udruženja građana "Urbani forum" uskoro će zaživeti u stvarnosti, pa će u Zrenjaninu, možda već krajem aprila, biti otvoren Muzej piva, i to u starom pogonu ovdašnje pivnice u kojoj je, posle katastrofalne privatizacije 2003. godine, prekinuta proizvodnja.

Ideju da se u pogonu varione, sa autentičnim bakarnim kazanima, otvori muzej posvećen "tečnom hlebu", podržala je lokalna samouprava, a u ovu priču uključena je i pivnica koja se nalazi tik do budućih muzejskih prostorija.

"Muzej piva, koji bi bio otvoren za posetioce, sigurno bi uticao na bolji imidž grada, poznatog po industriji piva od 1745. godine, jednoj od najstarijih na Balkanu, ali i po manifestaciji "Dani piva", koju svake godine poseti više stotina hiljada ljudi", kaže predsednik udruženja "Urbani forum" Vojislav Cvejić.

U pogonu varione postoje zakonom zaštićene proizvodne mašine, koje su uspele da prežive rasparčavanje fabrike. Cvejić objašnjava da će kolekcionari ustupiti mnogobrojne pivske čaše, flaše i krigle, zatim etikete iz celog sveta, a u Muzeju piva biće smešteni i pivarski alati i eksponati, bogat foto i video materijal, arhivska građa i dokumenti vezani za bogatu istoriju pivarstva.

"Posetioce muzeja dočekivaće vodič koji je radio u tom pogonu i koji ga poznaje u dušu, kako bi slikovito dočarao celokupan proces proizvodnje piva", kaže Cvejić najavljujući da bi Muzej piva trebalo da bude otvoren do kraja aprila.

Ova ponuda će podrazumevati i vožnju brodom po Begeju, od muzeja do dvorca u Ečki i Rezervata prirode "Carska bara".

Autor: Dnevnik
 

  • Observer

    22.02.2016 09:46
    Dobra ideja
    To je fantastičan prostor i pogon je prošao, kao mnogi drugi pogoni, po "Receptu", plaćenih agenata, a potpomognuti domaćim izdajnicima. Dobra je ideja, da se spašava, bar ono šta je preostalo. Dobro bi bilo, da se instalira, bar mini proizvodnja piva, da posetioci imaju šta da degustiraju. Zašto da samo ljubitelji vina imaju svoje destinacije?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.