Bogaroški: Jasno je šta se dešava s uzurpatorima zemljišta

Pokrajinski sekretar za poljoprivredu Branislav Bogaroški poručio je da se u više navrata upozoravalo na štetnost, nepreciznost i nedorečenost izmena i dopuna Zakona o poljoprivrednom zemljištu.
"Već smo upozorili i na mogućnost da situacija u Somboru eskalira, te da postoji opasnost da ono što danas gledamo u Somboru, počne da se dešava i u drugim lokalnim samoupravama u Vojvodini", izjavio je Bogaroški povodom informacije da je somborskim poljoprivrednicima uručen zaključak Vlade Srbije od 11. marta, u kom se lokalnim samoupravama preporučuje da se u 2015. i 2016. godini dozvoli onima koji uzurpiraju državno zemljište da prijave sami svoju uzurpaciju do 1. maja, i da se sa njima zaključi vansudsko poravnanje, gde će cena biti prosečna za iznajmljivanje zemljišta na teritoriji Vojvodine.
 
Bogaroški je rekao da na sajtu Vlade Srbije nema tog dokumenta, ali da se resorni pokrajinski sekretarijat obratio Ministarstvu poljoprivrede i zatražio da ga dostavi pokrajinskoj administraciji.
 
"Ovako nešto do sada nije viđeno. Ustavom je propisano da se zasnivanje prava na državnoj svojini mora definisati isključivo zakonom", rekao je potpredsednik Bogaroški i dodao da je Zakonom o poljoprivrednom zemljištu definisano da se uzurpatorima zemljišta mora naplatiti trostruka zakupnina.
 
"Po ovom zaključku ispada da za manju cenu od one koja se postiže licitacijom, može da se legalizuje zloupotreba državnog zemljišta, i pri tom je ostavljen rok do 1. maja. Da li je to poruka da ono što do sada nije zauzeto može da se zauzme kao na Divljem zapadu, i da svaki poljoprivrednik u opštinama gde nije održana licitacija može da pobode svoju zastavicu i da se nagodi sa Ministarstvom i lokalnom samoupravom da  zemljište obrađuje upola cene, bez ikakvih pravnih i krivičnih posledica?", pitao je Bogaroški.
 
"Ovaj zaključak mora pod hitno da se povuče, jer je nezakonit i neustavan, a Ministarstvo mora da se izjasni ko su uzurpatori zemljišta na teritoriji Sombora, i šta je sa obećanjem  ministarke da će biti kažnjeni svi koji su uzurpirali državno zemljište", istakao je Bogaroški i dodao da je resorna ministarka u Somboru najavila da će uzurpatori zemljišta platiti trostruku otkupninu.
 
"Nejasno je odakle sada zaključak da treba da se napravi poravnanje, i da se plati zakupnina u visini prosečne zakupnine u Vojvodini. Članom 62. Zakona o poljoprivredno zemljištu, jasno je propisano šta se dešava sa uzurpatorima. Ne može zaključkom da se menja zakon", kazao je on i upitao da li je to uvođenje reda u zakup državnog poljoprivrednog zemljišta koje je najavljivano.
 
Autor: 021.rs
  • GaRy

    21.03.2016 00:31
    Lepota poroka
    Hteli ste DS i LSV bagru, pa neka vas sada oni štite od sile zakona.
    Nema više kriminala po partijskoj liniji.
  • sima strahota

    20.03.2016 00:59
    Glasali ste za SNS bagru sad gledajte!
  • Budisavcanin

    17.03.2016 11:31
    ..
    Zar taj Savo nije kadrovik 3D????Covek je i oko Budisave oteo dosta zemlje,a i mulja u katastru sa papirima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".