Subotica: Vlast krila da prihod od sahrana ide i privatnicima

Grad Subotica ni posle pet godina nije uskladio odluku o grobljima i sahranjivanju sa ocenom Ustavnog suda.

Pravo da sahranjuju su, u skladu sa ovom odlukom, osim javnog preduzeća imali i privatnici, a nakon što je zahtev za ocenu ustavnosti predalo JKP "Pogrebno".

Ustavni sud je ocenio da gradska odluka iz 1998. godine nije u skladu sa zakonom iz 2011. i da privatna pogrebna preduzeća nemaju pravo da sahranjuju.

Zakonski rok primene sudske ocene bio je 90 dana, ali gradski čelnici nisu ispoštovali ni šestomesečni prelazni rok 2012. Iako je Ustavni sud konačnu odluku doneo u decembru 2015, novi gradski akt će se tek ove sedmice naći na dnevnom redu Skupštine. 

Zbog neblagovremenog reagovanja grad je oštetio JKP, a privatnicima omogućavao prihode. Direktorka JKP "Pogrebnog" Vesna Prćić ne želi da komentariše posledice, kao ni direktori privatnih pogrebnih firmi koji sa Biskupskom konferencijom sada traže novu ocenu ustavnosti jer smatraju da je Zakon o komunalnoj delatnosti monopolski, zato što poslove održavanja groblja i sahrane poverava isključivo javnim preduzećima ili privrednim društvima.

- Greška je što su i četiri privatna preduzeća sahranjivala, a u skladu sa presudom Ustavnog suda nisu imali pravo - izjavio je predsednik Skupštine grada Ilija Maravić.

Autor: Blic

  • drzava

    29.03.2016 14:21
    javno preduzece, politicki KUPLERAJ odlucuje o zivotu i smrti, a sve zarad "politickog" VLADANJA, KONTROLISANJA, UPRAVLJANJA tudjim zivotima...koja privatnost, koja demokratija! ovo je jos uvek staljinisticko-komunisticka Srbija. najveci neprijatelj je PRIVATNIK!?!
    privatnik ovo, privatnik ono; dok sve sto vredi I sto radi je u celom svetu PRIVATNO, nije na srecu drzavno! w.
  • ana

    29.03.2016 11:08
    neka neko prekontrolise cenovnik. Po kojoj inflaciji su se ravnali kad su digli cene 300, 400 i 500 % dok je evro ostisao 20%, Zasto menjaju uslove ugovora i dodaju nove stavke . Zasto ugovor daju tek kad se plati račun. Zašto kriju cenovnik kad firma nije privatna već javna?
    , Zasto po isteku roka iz iž ugovora premeštaju ljude u osarijume. Zasto naplaćuju posebno uredjenje na već plaćen zakup UREDJENE PARCELE.
    Zašto dodaju stavke koje ne postoje u ODLUCI
    Zašto godišnji iznos nadoknade za grob 1130, za grobnicu 3000 a za uredjenu parcelu 4700 dinara. Zasto varaju gradjane totalnom promenom uslova zakupa i proimoravaju da premestaju mrtve?Skandal je da gradjani nemaju mira ni na onoim svetu. Etika je pogažena.
  • Futog

    29.03.2016 09:39
    Lisje
    Pripisati plan i program JKP *Lisje*, gde sve pocinje na vreme, uredjene parcele i travnjaci... Moze da se poredi sa parkom, po uredjenosti ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina