Zrenjanin: Renovira se aerodrom "Ečka"

Pista aerodroma "Ečka" biće asfaltirana i produžena sledeće godine, saošteno je na poslednjoj sednici Srednjebanatskog upravnog okruga.

Oformiće se saradnja srpsko-ruskog humanitarnog centra iz Niša sa "Železnicama Srbije".

Na ovoj lokaciji trebalo bi da se oformi sektor za vanredne situacije. Ovakav trenažni centar ne postoji nigde u Srbiji, pa ni u regionu, tako da bi realizacija projekta mnogo značila za Zrenjanin.

- Aerodrom je jedan od naših neiskorišćenih resursa i učinićemo sve da projekat uspe - kaže načelnik Srednjebanatskog upravnog okruga Dušan Šijan.

Ovo nije prva Šijanova najava o sudbini aerodroma. Oktobra 2013. godine, povodom susreta rusko-srpskih privrednika u Moskvi, najavio je da će s naše strane, a u ime lokalne samouprave, Rusiji biti ponuđen projekat regionalnog distributivnog centra za transport robe i pošte na aerodromu "Ečka". Nije poznato da li je sadašnja najava podizanja trenažnog centra u Ečki produžetak ove zamisli, ali ni da li će on definitivno istisnuti u međuvremenu najavljen projekat sa Kinezima?!

U leto 2014. gradonačelnik Čedomir Janjić pohvalio se memorandumom sa kineskom elektroenergetskom kompanijom CNEEC. Zrenjanin je ponudio 100 hektara u svojoj industrijskoj zoni, a osim izgradnje 20 fabrika za proizvodnju robe namenjene tržištu EU i zaposlenju 12.000 radnika, kineska strana bila je spremna za podizanje velikog kargo centra u Ečki.

Vazduhoplovni stručnjaci ocenili su ga preskupim i besmislenim, jer su tvrdili da bi koštao najmanje 30 miliona evra, a sve što bi ponudio već ima nedovoljno iskorišćeni kargo centar Aerodroma "Nikola Tesla".

U traženju rešenja za "Ečku" najdalje je otišla prethodna vlast u Zrenjaninu, koja je 2012. angažovala beogradski Saobraćajni fakultet za izradu studije o ekonomskoj opravdanosti uspostavljanja javnog vazdušnog saobraćaja na ovom aerodromu.  

Eksperti su utvrdili da je "Ečka" zapuštena i da, osim dobrog strateškog položaja i kvalitetne travnate staze, nema ništa vrednije. Uz ulaganje od 5,5 miliona evra taj projekat davao je šansu "Ečki" da zaživi posle 2020. godine. Pod uslovom da prvo obezbedi minimalni godišnji prevoz 2.400, a zatim 9.400 putnika, što je ocenjeno kao nemoguća misija i zbog čega je ovaj projekat ostao u fioci.

  • Huncut

    09.06.2016 20:14
    Onaj koji zna
    Aerodrom na odlicnoj lokaciji, a postoji i neiskoriscena betonska pista koju su pravili jos za vreme prvog svetskog rata a Nemci su ga koristili za vreme drugog svetskog rata. Istina da je betonska pista u plocama, ali se da koristiti uz minimalne popravke. Stoji da je travnata pista duga i u odlicnom stanju. Bilo bi dobro da letiliste zazivi, ali cisto sumnjam. Nesto slicna varijanta ozivljavanja je sa cenejskim aerodromom...kazem cisto sumnjam da ce se moci iskoristiti obe poletno sletne staze, sem za poljoavijaciju i sl. A gde su propratne zgrade , hangari... Odokativne procene za Ecku su, da je prijekat jako skup i da nema nista od toga. Na zalost.
  • Zivan

    09.06.2016 15:03
    Prosto je neverovatno koliko svi luduju za aerodrumom u svojoj okolini, Zrenjaninci, Novosadjani, Somborci, Suboticcani, mada su u blizini aerodromi u Beogradu, Temissvaru, Osijeku i Segedinu.., a verovatne ce se i vojni aerdrom na Batajnici transformisati i teretni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.