Groznica zapadnog Nila zabeležena u svim okruzima Vojvodine

Visoke temperature i vlažnost vazduha tokom letnjih meseci pogoduju razmnožavanju komaraca, prenosilaca groznice zapadnog Nila, zbog čega se ova bolest registruje i u Vojvodini.
Zbog toga se u poslednjih pet godina, u kojima je dolazilo i do smrtnih ishoda usled groznice, preporučuje da se zaštiti od uboda komaraca.
 
Epidemiolog iz Centra za prevenciju bolesti Instituta za javno zdravlje Vojvodine dr Snežana Medić kaže da se bolest javlja u toplim mesecima, u periodu aktivnosti komaraca, koji traje od maja do oktobra ili novembra.
 
"Porastom temperature raste verovatnoća pojave bolesti. Intenzivnom razmnožavanju i širenju komaraca pogoduju visoke temperature, vlažnost, obilne ili česte padavine, poplave, ali i ljudski faktor, odnosno aktivnosti čoveka kao što je navodnjavanje i globalno zagrevanje", kaže sagovornica "Dnevnika".
 
Prema njenim rečima, na teritoriji pokrajine prvi slučajevi groznice zapadnog Nila registrovani su tokom leta 2012.
 
"Tada je prijavljeno ukupno 16 obolelih osoba, od kojih je četvoro umrlo. Značajan porast obolelih i umrlih od groznice zapadnog Nila registrovan je 2013. U 2015. kada je ovo oboljenje prijavljeno kod devet osoba, a kod jednog bolesnika je uzrokovalo smrtni ishod. U prvoj polovini ove godine registrovana su dva slučaja sumnje na groznicu Zapadnog Nila, ali su nakon laboratorijskog ispitivanja oba slučaja odbačena", navodi dr Medić i dodaje da se groznica zapadnog Nila do sada pojavila u svim okruzima Vojvodine.
 
Prognoza bolesti je relativno povoljna. Smrtni slučajevi se javljaju retko, po pravilu kod starih osoba i osoba s hroničnim bolestima, a znatno ređe kod dece i odraslih. Mere prevencije usmerene su na edukaciju stanovništva, kao i smanjenje broja komaraca u zatvorenom prostoru, dezinsekciju. Dr Medić savetuje korišćenje repelenata, sredstava koja se nanose na kožu i odbijaju komarce, ali i postavljanje mreža na prozore, kao i sredstva koja mirisom ili na drugi način odbijaju komarce.
 
Više o ovoj temi možete pročitati na sajtu Dnevnika.
  • rada

    17.07.2016 17:01
    Valjda napadaju I njih komarci? Mozda se sete da prskaju ako se neko od njihovih razboli.Ovako...nista se ne radi,uzimaju se pare,zivotari se,leto je,opustite se,prvo more da obave...
  • zabrinut

    16.07.2016 19:39
    pokrajina
    Ove godine Pokrajina zbog smene vlasti i predizbornih i postizbornih računica ne prska komarce ! Možda je neko primetio razliku....
  • PERICA

    16.07.2016 12:32
    Sprdnja
    Da se komarci zaprasuju kao nekad nebi imali ovakvih problema. Ovo sto se danas radi je smejurija. Zaprasivanje iz camaca i automobila koji lice na talibanska borbena vozila je otimanje novca od gradjana. Ciklonizacija je nekad bila prava firma a danas ......... Smesno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".