Ada: Plavom farbom na spomenik Janošu Damjaniču

U centru Ade plavom farbom isprskan je reljef od bronze mađarskog revolucionara Janoša Damjaniča, odnosno Jovana Damjanića (1804-1849).

Ovaj vandalizam je osudio Savez vojvođanskih Mađara, koji je u saopštenju naveo da je nepoznata osoba, ili više njih, plavom farbom premazala spomenik, poklon zbratimljenog grada Budakalasa (Mađarska). Oni su podsetili i na ranije incidente sa spomenicima u Adi poput nestanka bista Jožefa Halasa i Kalmana Bakoša, pri čemu do danas nisu otkriveni počinioci, niti su pronađeni spomenici. Na njih podsećaju još samo prazna postolja u centralnom parku.

"Nadamo se na će nadležni sada uraditi sve, da izvršioci budu pronađeni i adekvatno kažnjeni, dajući primer, da se takva nedela kažnjavaju. Takođe, nadamo se da će taj primer biti dovoljan da odvrati potencijalne počinioce, da ne uništavaju spomenike Sarvaš Gabora, Rade Popovića, Moholi Nađ Lasla, ili bilo koji drugi spomenik podignut na teritoriji naše opštine", navodi se u saopštenju SVM.

Damjanič je bio srpski graničarski oficir u Austrougarskoj vojsci, a tokom Mađarske revolucije 1848. godine prešao je na stranu Mađara i ističući se u borbama na "južnom frontu" protiv Srba i Srpske Vojvodine dogurao je do generala Mađarske. Mađari ga smatraju svojim nacionalnim herojem, a Srbi izdajnikom i srbomrscem.

Protesti, peticije i nezadovoljstvo nakon podizanja spomenika kontroverznoj istorijskoj ličnosti u centru Ade, kao i zahtevi za njegovo uklanjanje, tada su od strane opštinskih čelnika ocenjivani kao politička provokacija.

  • Zivan

    21.07.2016 14:48
    Umesto ssto insistiramo samo na sopstvenom vidjenu dogadjaja iz 1848, 49 godine, mnogo bi bilo korisnije razumeti i sagledavanja drugih...
  • ja

    21.07.2016 11:59
    Ne znam sta su drugo ocekivali. Podizati u nasoj zemlji spomenik nekom ko se borio protiv nase zemlje-van svake pameti. Sa podizanjem ovakvih spomenika, narocito u mesovitoj sredini kakva je Ada, treba biti narocito obazriv.
  • ex chapman

    21.07.2016 11:18
    ipak Janos
    nije Jova jedini Srbin koji se u Revoluciji stavio na stranu Mađara. ali je jedini koji je izjavio da će ubijati Srbe dok ih sve ne ubije, a onda će ubiti i sebe, jer nijedan Srbin ne treba da živi na ovom svetu! da li je ovo genocidna izjava ili buncanje šizofreničara? jedan od najsposobnijih mađarskih generala u Revoluciji ali teško da bi mogao da se smatra "časnim neprijateljem" kome bi u Srbiji trebalo da se diže spomenik. ne mogu da se setim nijednog sličnog slučaja u bilo kom drugom narodu sa kojim bih ga mogao porediti.
    kao nagradu za vernost u službi legalnim mađarskim vlastima Austrijanci su ga 1849 obesili. šizofrenije na Balkanu nikad ne manjka: oni koji oplakuju K.u.K. monarhiju slave generala koji je 1848 -49 hteo da je ruši a proklinju one koji su je tada branili ("pobunjene" Srbe)!
    a o onima koji su zarad vlasti spremni da zalegnu i sa đavolom - šta o njima reći? otkud njima pravo da osuđuju bilo šta?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina