Senta: Koškanja zbog spomenika Senćanskoj bici

Odbornici Skupštine opštine Senta u martu su prvo prihvatili, a četiri meseca kasnije u novom sazivu poništili prihvatanje inicijative Turske agencije za razvoj i koordinaciju (Tika) da u znak sećanja na Senćansku bitku podigne novi spomenik.
Politički akteri obeju odluka delom su isti, ali izgleda da je iznenadna ponuda turske agencije izazvala velike dileme.
 
Na poslednjoj sednici starog saziva Skupštine opštine 31. marta usvojena je odluka o prihvatanju inicijative Tike za postavljanje spomenika, a u šturoj odluci čak se ni ne kaže da je reč o obeležju Senćanske bitke, već se govori neodređeno samo o spomeniku. Odluku donosi većina koju čine odbornici SVM-a i DS-a.
 
Odbornik demokrata Zoltan Nađ kaže da je upravo na njihovo zalaganje odluka formulisana tako da je reč samo o prihvatanju inicijative. Prelazak u opoziciju možda je demokratama pomogao da sagledaju sve mane prihvaćene skupštinske odluke, te zajedno sa Mađarskim pokretom i Građanskim savezom Mađara u novom sazivu podnose predlog da se ovakva odluka ukine zbog niza pravnih grešaka. Zoltan Nađ kaže da DS još nema konačan stav o spomeniku, u načelu njegovo podizanje nije problematično ukoliko se poštuju zakonski i opštinski akti, ali i ako projekat bude dostavljen odbornicima i prođe javnu raspravu.
 
Protiv spomenika nije ni Mađarski pokret, kaže za Politiku njihov odbornik Peter Kokai, ali i on kao i Nađ ima jednu ozbiljnu primedbu na poruku koju bi, prema šturim skicama koje su videli, trebalo da šalje spomenik.
 
Senćanska bitka je jedan od ključnih događaja u istoriji Evrope: 11. septembra 1697. godine na obali Tise sukobilo se 60.000 vojnika Osmanskog carstva koje je predvodio Mustafa II, sa vojskom Eugena Savojskog u kojoj je Sveto rimsko carstvo imalo oko 40.000 vojnika. Vojska Savojskog porazila je turske snage, nanela im teške gubitke, zaustavila njihovo napredovanje prema Evropi, a Austriji obezbedila povoljniju poziciju kod zaključivanja Karlovačkog mira dve godine kasnije. U Senti na obali Tise danas postoji spomenik u znak sećanja na ovu bitku, a novi spomenik, čije troškove podizanja bi finansirala turska agencija, trebalo je da bude tek nekoliko desetina metara dalje.
 
"Predviđen je višejezični natpis koji, da parafraziram, kaže: ovaj spomenik je podignut za sve istinske borce koji su dali život za jedinu pravu veru. Na turskom, za borce se koristi termin 'šehid', što je reč za pale verske borce, a znamo iz istorije da su obe vojske bile multinacionalne", kaže Kokai.
 
Za Savez vojvođanskih Mađara, koji je sada uz SNS ostao na vlasti, postavljanje spomenika nije sporno, kaže Marta Rac Sabo, odbornica, a i ona se poziva na propuste u proceduri zbog kojih je odluka morala biti poništena. Ne odriče mogućnost da se ovaj predlog ponovo nađe pred odbornicima, ali bi to podrazumevalo i da se s turskog prevedu dokumenti koje je dala Tika.
 
"Razgovarala sam sa mnogim istoričarima i niko nije protiv podizanja spomenika jednom davnom događaju u kom su učestvovale multinacionalne vojske. Zbog toga to ne bi bio spomenik Turcima, već istorijskom događaju", kaže Rac Sabo.
 
Na sednici od 25. jula i pozicija i opozicija saglasili su se da ponište prethodnu odluku o prihvatanju inicijative za podizanje spomenika, a predsednica Skupštine opštine Tatjana Balo (SNS) za Politiku objašnjava da je odlukom od 31. marta povređen Statut.
 
"Zbog čega je prethodna vlast usvojila takvu inicijativu, a potom ukazala na jasno vidljive propuste, to ostaje pod znakom pitanja", kaže Balo. Ona dodaje i da je u lancu odlučivanja o ovoj inicijativi zaobiđena opštinska komisija za podizanje spomenika.
 
"Senta već ima spomen-obeležje Bitke kod Sente, a da li će i na koji način to obeležje biti nadograđeno, odgovor za sada nemam. Jedino je sigurno da ako bude bilo novih inicijativa, one će biti u skladu sa zakonom", kaže Balo.
 
Raško Ramadanski, član nedavno formirane komisije za podizanje spomenika i predsednik Kulturno-istorijskog društva "Jovan Muškatirović", kaže da nema ničega neadekvatnog u tome da Turska učestvuje u kolektivnom sećanju na istorijsku bitku. "Međutim, moramo ići redom, i imajmo na umu da je trenutni spomenik Bitke kod Sente sam po sebi sporan s obzirom da je istaknuta spomen- ploča iz 1942. godine, to jest iz vremena fašističke okupacije i velikog stradanja stanovnika Sente. Naravno, svaki predlog i nacrt u vezi sa podizanjem ili izmenom spomenika i spomen-obeležja u Senti ubuduće će razmatrati opštinska komisija za podizanje spomenika a odluke moraju biti u skladu sa zakonima Republike Srbije", kaže Ramadanski.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.