Kevin Kostner i Šumaher lovili u vojvođanskim šumama

Kapitalni primerci jelena, atraktivni lov na divlje svinje i fazane, pa i lov na barsku divljač na Dunavu, razlog su što mnoge svetski poznate ličnosti dolaze baš u vojvođanske šume da love.

Poznati dolaze pod zagarantovanom diskrecijom, pa tako javnost nikada i ne zna kada nam u Srbiju u goste dolaze holivudski glumci, svetski poznati sportisti, engleski lordovi, bogati šeici, vlasnici multinacionalnih kompanija, a ugošćeni su, na svega nekoliko desetina kilometara od Novog Sada, glumac Kevin Kostner, bivši vozač Formule 1 Ralf Šumaher, vlasnik "Roleksa", predsednik OBI-ja, vlasnici "Šela", "Britiš petrola", "Adidasa"...

Iako je posle raspada Jugoslavije, ratova i sankcija, ekskluzivni, odnosno VIP lovni turizam bio zamro u Srbiji, u poslednjih pet godina ponovo je u usponu.

"Lovni turizam u Srbiji ima dugu tradiciju, a zlatnim periodom smatra se onaj između sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je u nekadašnju SFRJ dolazilo godišnje više od 10.000 inostranih lovaca-turista s direktnim prihodom većim od deset miliona dolara. U tom periodu Jugoslavija je na lovno-turističkoj mapi Evrope bila poznata po vrhunskim trofejima jelena, veprova i srndaća iz Baranje i Vojvodine, trofejnim medvedima iz Bosne, divokozama iz Slovenije, veprovima iz Makedonije. Bogata svetska i evropska klijentela je u velikoj diskreciji dolazila i lovila u našim najpoznatijim lovištima", kaže pomoćnik direktora za lovstvo i ribarstvo u JP "Vojvodinašume" Branislav Stankov

"Značajne svote iz sopstvenih prihoda sada ulažemo u elitni lovni turizam. U skladu s visokim zahtevima bogate klijentele, ove godine smo renovirali lovačke kuće i sad su kategorisane kao lovačke vile, nabavili smo nova višenamenska terenska vozila visokih performansi za potrebe lova i transfera VIP klijenata od aerodroma/heliodroma do lovišta. Najnovije vozilo, "Tojotin" džip, jedna je od skupljih investicija za VIP klijente. Takođe, mnogo ulažemo i u edukaciju zaposlenih u sektoru lovstva "Vojvodinašuma" jer svi moraju da znaju najmanje dva strana jezika", objašnjava za Dnevnik Stankov, koji potvrđuje da VIP klijenti često imaju neobične zahteve.

Kevin Kostner je, na primer, tražio da se oproba u lovu lukom i strelom. Bogati vlasnik multinacionalne kompanije tražio je spisak vozila koja bi ga mogla dočekati na aerodromu, ali pošto u tada ovo javno preduzeće nije imalo nikakvo luksuzno vozilo, iznajmili su ga za tih nekoliko dana da bi udovoljili potrebama VIP klijenta. Ipak, bogati lovci ostavljaju i do 40.000 evra za trofejni odstrel. Stankov kaže da su svima omiljeni vrhunski specijaliteti od mesa divljači koji se nalaze na meniju lovačkih vila "Vojvodinašuma".

  • Deks

    28.08.2016 18:35
    Retko ko je čak i u bližem evropskom susedstvu čuo za Vojvodinu. Prijatno iznenađenje mi je bilo nedavno kada je u jednoj gostionici u austrijskim Alpima jedan gospodin znao za Vojvodinu po "čuvenim jelenima". Iako sam znao da mi imamo razvijeni lovni turizam ipak mi je to bilo veliko iznenađenje jer obični građani Vojvodine o tome malo znaju. To nameće pitanje ko to raspolaže tim našim nacionalnim bogatstvom? Je li to samo mala grupa odabranih i gde odlazi prihod od lovnog turizma?
  • Srndać

    28.08.2016 06:03
    Svi lovci su psihopate i ubice, bez karaktera i morala, a najgori su ti koji ubijaju iz obesti i zabave.90% para koje stranci donesu ostaje u privatnim džepovima predsenika udruženja i njegovih podrepaša.A i onih 10% potroše preko računa opet u lične svrhe (piće jeće pa nosi kući).Sad kad je meso skupo "elita" ide u krivolov i puni zamrzivače za zimu.
  • Čaruga

    27.08.2016 15:43
    Da bi neko uopšte došao da lovi , a posebno u ovakve lovove , moraš imati kvalitet i svetsku klasu . Godine i godine ulaganja u lovsto ,infrastrukturu ,osoblje . Zar neko misli da bi kvaliteta bilo da se nije čuvalo dan i noč i prihranjivalo i, selekcionisalo skoro 60 godina ...
    Ovo što se odstreli je tek koja jedinka na vrhuncu dobi ,koja je već ostavila dovoljan broj potomaka . Pa nismo mi jedini koji imamo i gazdujemo Evropskim jelenom , samo Austrija godišnje odstreli Jelenske divljači u broju naše celokupne populacije .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.