Zrenjaninski DRPKO sprečava drpanja javnog budžeta

Zrenjaninsko Društvo protiv korupcije, skraćeno DRPKO, za kratko vreme postojanja načinilo je niz ozbiljnih poteza u markiranju i suzbijanju koruptivnih radnji u javnim nabavkama.

Već druge godine postojanja uspeli su da obore spornu nabavku Apoteke Novi Sad vrednu 1,7 milijardi dinara. Dokazali su i da su mnoge državne apoteke nezakonitim radnjama na godišnjem nivou oštetile Republički fond za zdravstveno osiguranje za 2,7 milijardi dinara.

Tim i drugim potezima ovo zrenjaninsko Društvo je, uprkos svim ograničenjima i predrasudama prema organizacijama i udruženjima koja nisu prestonička, steklo kredibilitet na državnom pa čak i međunarodnom nivou.

- Postoje tri crvene zastavice gde se najčešće dešavaju koruptivne radnje u javnim nabavkama. Najpre sama izrada plana javnih nabavki, druga zastavica je u postupku javnih nabavki i treća je kod realizacije ugovora. Faktički, mi sada transparentnost imamo samo na toj drugoj zastavici, gde znamo kada se pokreće postupak. Prvi deo ili prva crvena zastavica, planiranje javnih nabavki, naročito je problematičan - napominje čelnik ovog udruženja Zoran Bašić.

Ističe da ima i pozitivnih pomaka da se smanji korupcija u javnim nabavkama.

- Sada imamo portal javnih nabavki koji je bitno doprineo da se smanji korupcija, pre svega zbog veće transparentnosti. Tako sada na portalu imate objavljen javni poziv, objavljenu dodelu ugovora, ko je dobio ugovor i što je najvažnije, imate objavljene anekse što u ranijem zakonu niste imali - ističe Bašić, uz napomenu da je sada sve mnogo vidljivije i kod velikih i javnih nabavki male vrednosti, što je prvi ozbiljan korak u suzbijanju korupcije.

On dodaje da je najjednostavniji recept u smanjenju korupcije u javnim nabavkama taj da pratimo iskustva i praksu razvijenih zemalja.

- Najpre, mora da postoji komisija koja će da određuje i procenjuje svrsishodnost trošenja javnih sredstava kroz nabake, odnosno opravdanost svake nabavke ponaosob. A kod treće zastavice - realizacije ugovora, za sada postoji potpuni mrak što se tiče transparentnosti. Dakle, kada se potpiše ugovor i objavi na portalu, mi više nemamo nikakva saznanja šta se dešava sa tim ugovorom, da li je on ispoštovan, u kom roku, da li je bilo nekih problema. To mora da se menja i javnost rada mora da uđe i u taj segment - napominje Bašić.

Ipak, preventivne mere ne mogu nikada dati rezultate ukoliko ne postoje i represivne mere. Jer, godinama unazad kod kršenja odredbi o javnim nabavkama dešavalo se da su kazne bile prekršajne, pa čak i stimulativne za naručioca.

  • jesen

    03.11.2016 15:35
    trpe gradjani

    Podrzavam svaki nacin borbe protiv korupcije, pa i rad ovakvih udruzenja, ali se pitam sta se desi kada se obori tender zdravstvenoj ustanovi? Koliko traje raspisivanje novog, ponavljanje postupka , resavanje problema kada se za pojedine javne nabavke ne dobije ponuda, itd , a u pitanju je zdravstvo ili bolje reci zdravlje gradjana, jer isti se raspisuju za opremu i lekove za spasavanje zivota ili poboljsavanje kvaliteta zivota? Mislim da je jedini razlog tome usteda, a da to donosi svima u zdravstvu vise stete nego koristi, primer upropascene drzavne apoteke, domovi zdravlja bez potrosnog materijala, labarotorije bez reagenasa , itd.
  • Zivan

    03.11.2016 09:35
    Pohvale Bečkerečanima...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".