Sombor: Uvek se zna ko dobija na tenderu

U Vojvodini je trenutno aktivno skoro 3.900 poziva za javne nabavke različitih vrednost i različitih tipova usluga i dobara, a njihova ukupna vrednost meri se stotinama miliona dinara.

Mnogo novca, a kada je novac u pitanju uvek postoji  prostor  za zloupotrebe.

Prema izveštaju Državne revizorske institucije, kod javnih nabavki nepravilnosti su utvrđene u skoro svim subjektima revizije počev od lokalnog nivoa, javnih preduzeća, direktnih i indirektnih korisinika budžeta, organizacija obaveznog socijalnog osiguranja. Najveći deo nepravilnosti je kod javnih nabavki koje su se odnosile na jedinice lokalne samouprave.

Sombor: Sve se zna i sve je po zakonu

Somborska Gradska uprava, bolnica, Dom zdravlja, Zavod za javno zdravlje, javna komunalna preduzeća, dom učenika, gerontološki centar i direkcija za izgradnju grada, samo su neki od korisnika javnih sredstava koji nabavku usluga i dobara i radove oglašavaju, jer su u obavezi, kroz javne nabavke. Pregledom portala za javne nabavke, u delu  javnih nabavki koje je oglasio Grad Sombor može se videti da je od 2013. do kraja 2015. godine na donete odluke i rešenja bilo upućeno šest žalbi Republičkoj komisiji za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki.

Rezultat tih žalbi je da je žalba delimično uvažena u jednom slučaju i prispele ponude morale su ponovo da se razmatraju. U jednom slučaju u potpunosti je poništen otvoreni postupak javne nabavke, a reč je o održavanju atarskih puteva čija je procenjena vrednost radova bila 47 miliona dinara.

U Somboru ne postoji nijedna organizacija civilnog društva koja se bavi kontrolom javnih nabavki. Zato se sve završava na pričama da se tačno zna koja preduzeća dobijaju koje poslove i da se, kada se najavi početak nekih radova, tačno zna kome će taj posao biti i dodeljen.

Grad Sombor bio je uključen u projekat Topličkog centra za demokratiju i ljudska prava - građanski nadzor lokalnih javnih nabavki čiji su rezultati objavljeni 2014. godine. Pregledane su javne nabavke iz 2012. i 2013. godine  nekoliko somborskih preduzeća i ustanova i gradske uprave. 

Osim poteškoća u pribavljanju dokumentacije, u publikaciji je navedeno da postoji veliki broj javnih nabavki koje su potkrepljene minimumom potrebne dokumentacije kako bi se ispoštovala procedura. Uz ponuđače sa kojima je potpisan ugovor i koji su dobili posao prisutan je još jedan ili dva ponuđača koji su popunili samo konkursni obrazac i nisu predali ništa od prateće dokumentacije, što znači da su te ponude bile samo da bi se zadovoljila forma. Takođe je primećeno da neki ponuđači redovno dobijaju poslove.

S druge strane, u transparentnost javnih nabavki ne sumnja Stevan Radunović, predsednik Udruženja profesionalaca u javnim nabavkama Republike Srbije koji kaže da su poslednjih godina napravljeni veliki pomaci i toj oblasti. On se slaže da u javnosti i dalje postoji percepcija da su javne nabavke oblast u kojoj ima mnogo zloupotreba, ali smatra da takve primedbe ne stoje.

- Postoji, na žalost, ta percepcija da su svi koji su u javnim nabavkama korumpirani i da se na javne nabavke ne vredi javljati, jer je sve nemešteno. Ali ja sve one koji imaju bilo kakvu sumnju upućujem da pogledaju zvanične podatke na sajtu republičke Komisije za zaštitu prava u postupku javnih nabavki. Tu će se lako videti da se 80 posto žalbi koje podnesu ponuđači usvaja. Dakle sistem funkcioniše - kazao je Radunović.

Ipak, bez obzira na zakon i obavezu da se sve javne nabavke oglašavaju, bez obzira na mogućnost onih koji sumnjaju da su oštećeni da podnesu žalbe republičkoj komisiji, ono što se dešava na terenu i dalje otvara sumnju da se i kroz javne nabavke poslovi dodeljuju ponuđačima koji su favorizovani.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".