Pančevo: Nestašica krvi za operacije

Kako bi do kraja godine većina pacijenata koja čeka na operacije u Opštoj bolnici bila operisana potrebno je još zaliha krvi.
Trenutno su u pančevačkoj Službi transfuzije krvi zalihe stabilne. Međutim, zbog povećanog broja operacija koje je planirano da se obave do kraja decembra neophodno je da svakoga dana bude dovoljno zaliha svih krvnih grupa.
 
"U pojačanom obimu se radi. Operativni program za elektivne hiruške intervencije su one operacije koje su na listama čekanja. Plan naše uprave bolnice i nas kao dela tog sistema je da se sve te operacije obave do kraja godine. To nama nalaže da povećamo zalihe krvi. Generalno je u 2016. godini povećana potrošnja krvi, s obzirom na to da je bio veći obim lečenja. Sedmodnevne zalihe su maksimalne zalihe krvi koje se čuvaju u transfuzijama i one nam nalažu da se davanje krvi mora obavljati kontinuirano jer ne možemo biti sigurni jer se promene dešavaju na dnevnom nivou", rekla je za RTV Pančevo načelnica Službe za transfuziju krvi Opšte bolnice Jelena Pešić.
 
Kako bi obezbedili dovoljne zalihe krvi do kraja godine, Služba transfuzije organizovaće petnaest akcija. Takođe svi Pančevci koji žele da daju krv, mogu to uraditi i u prostorijama Transfuzije od 7 do 15 časova i subotom od 8 do 13 sati.
  • plati pa klati

    01.12.2016 12:57
    Na zapadu davaoci krvi dobiju 200€ za jedno davanje krvi, jer je krv roba. Banke krvi su zaista banke.
    Kod nas dobiju sendvic.
  • Boki

    01.12.2016 08:25
    Da nije neko opet prodavao nasu krv??

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".