Divlje deponije, separacija otpada i prekogranična saradnja prioriteti u zaštiti sredine

Republičke vlasti pre skoro godinu dana poručile su da će Evropska unija i Srbija do kraja 2016. godine otvoriti poglavlje 27.
Ovo poglavlje posvećeno je zaštiti životne sredine i govori se da će upravo tu biti najviše posla za buduću državu članicu, kako sebe nazivamo.
 
Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine nedavno je naveo samo nekoliko problema kada je reč o ekologiji. Otpadne vode, separacija otpada i recikliranje samo su neki problemi, a zapravo ne i najveći koje imamo, a uglavnom se ne otklanjaju jer se ne izdvaja ni blizu dovoljno para za zaštitu životne sredine.
 
Podsekretarka u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine Brankica Tabak kaže za 021 da su trenutno najveći problemi kod nas divlje deponije, jer postoji rok do kraja 2028. godine da se svih 600 deponija otkloni.
 
"Njihovo otklanjanje nam je jedan od vodećih zadataka, kao zaštita od invazivnih vrsta komaraca koji utiču na infektivne bolesti. Mi na tome vrlo ozbiljno radimo. Takođe, prekogranična saradnja nam je jako bitna i intenzivno radimo na obnavljanju saradnji, kao i na uspostavljanju novih, što sa Mađarskom, što sa Hrvatskom i drugim zemljama koje budu zainteresovane za saradnju sa nama. Konkretno, sada radimo na tri projekta sa mađarskim županijama koje su izrazile volju da sarađuju sa nama, to su ozbiljni projekti o kojima ćemo u budućnosti izveštavati", navodi Tabak za 021.
 
Proteklih meseci puno se pisalo o ubijanju zaštićenih vrsta ptica, što nanosi ogromnu štetu našem fondu zaštićenih vrsta grabljivica. To je jedan od problema koji bi zakonske regulative trebalo da reše i da se dodatno obezbede uslovi da do ubijanja ovakve vrste ne dođe.
 
Pregovori sa Evropskom unijom u okviru poglavlja 27 predviđaju, između ostalog, i razgovor o ovakvoj regulativi, kao i o monitoringu onoga što se plaća iz budžeta.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".