Mladi naučnik iz Kovina u timu nobelovca

Mladi naučnik Dušan Kolarski (28), hemičar iz Kovina, član je istraživačkog tima ovogodišnjeg nobelovca iz Holandije, hemičara profesora Bernarda Feringe.

Mladić čija je prva laboratorija bila mamina kuhinja kao doktorand Univerziteta u Groningenu danas sa nobelovcem stvara budućnost - "pametne lekove".

"Ben Feringa je veliki čovek, ne samo u naučnom, već i u ljudskom smislu. Većina nas oseća da smo deo porodice, a ne formalna istraživačka grupa. Atmosfera je inspirativna i pozitivna. Najvrednije što svaki student nauči jeste da je moguće biti i veliki naučnik i nobelovac. I ono što je najkarakterističnije za profesora Feringu: uvek daje maksimum da bi pobedio", kaže Dušan za "Novosti".

Ove osobine donele su Feringi i životno priznanje. To je bio veliki dan ne samo za nobelovca već i za svakog člana njegovog tima.

"Vest o nagradi stigla je dok smo bili na sastanku sa profesorom. Premišljajući se, javio se na telefon, iznerviran jer ga je neko prekinuo. Zamolio nas je da izađemo. Kada smo se vratili, ništa nije rekao, jer dobitnici ne smeju da saopšte vest pre javne objave", kaže ovaj mladić.

Dušana je hemija zaintrigirala u detinjstvu.

"Od malih nogu su me privlačili procesi oko mene. Pitao sam se kako drvo "zna" svake godine da požuti u isto vreme, zašto se suncokret okreće ka suncu? Dok sam prelazio Dunav od Kovina do Smedereva, odsjaj na površini vode navodio me na pitanje kako svetlo interaguje sa prirodom."

Kako su godine prolazile, pitanja su polako dobijala odgovore, a odgovori rađali nova pitanja.

"Upravo ta konstantna naučna inercija i želja za znanjem dovela su me u laboratoriju profesora Feringe, gde pokušavam da odgonetnem odgovore na brojne enigme koje su se u mojim mislima stvarale proteklih 20 godina."

Dušan je završio Hemijski fakultet u Beogradu sa prosečnom ocenom 10. Smatra da su osnovne studije u Srbiji izvanredne, i da je najbolje u Srbiji prikupiti tradicionalno znanje, a onda odlučiti šta dalje. On je studije nastavio na jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu, ETH u Cirihu, a doktorske u grupi profesora Feringe, gde radi 40 ljudi iz različitih delova sveta.

Opširnije o Dušanu Kolarskom i profesoru Bernardu Feringi možete pročitati OVDE.

  • NSS

    08.01.2017 17:29
    NSS
    najzad pravi tekst o pravoj i pametnoj omladini...prosto se covek iznenadi kada vidi da postoji jos nesto sem silikonske seljane
  • Vlada

    08.01.2017 09:38
    ---
    Pamet i obrazovanje se "pelcuju" u porodici. Vaspitanje je proizvod porodice. Sjajno Dušane! Nadam se da će nauka kojom se neposredno baviš dati doprinos kvalitetu ljudskih života i planeti, ako ne odmah onda u nekoj bliskoj budućnosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".