Bečejac proglašen krivim pre završetka suđenja

Suđenje D.G. (62), optuženom u Osnovnom sudu u Bečeju za ugrožavanje sigurnosti, još nije završeno, a presuda je već doneta, i što je još čudnije - unapred napisana, iako je naredno ročište zakazano za 30. mart.
Ovaj Bečejac se u "ime naroda" oglašava krivim i izrečena mu je uslovna kazna od šest meseci zatvora, koja se neće izvršiti ukoliko u roku od dve godine ne ponovi krivično delo. Istom presudom D.G. je obavezan da plati i sudske troškove od 5.000 dinara i to u roku od 15 dana.
 
Do ovog saznanja branilac optuženog, novosadski advokat Milan Dabić, došao je kada je posle ročišta održanog 8. februara, uz kopiju zapisnika, dobio i unapred donetu i napisanu presudu.
 
"Tek kasnije istog dana advokatski pripravnik me je obavestio da je, stavljajući zapisnik u predmet branjenika, uočio da je posle odluke o odlaganju ročišta, na sledećoj stranici ispisana presuda", kaže Dabić, napominjući da u svojoj desetogodišnjoj advokatskoj praksi nije doživeo ništa slično. "Odmah sam skenirao zapisnik i presudu i mejlom obavestio predsednika Osnovnog suda, a zatim i lično razgovarao s njim."
 
Predsednik bečejskog suda je, prema Dabićevim rečima, odmah preduzeo mere i zatražio da se postupajući sudija izjasni o svemu što je sporno.
 
Ovakvim potezom, donoseći presudu pre završenog krivičnog postupka, smatra advokat Dabić, sudija Arpad Buči je narušio pretpostavku nevinosti optuženog.
 
"Suđenje je počelo u septembru 2016. godine, jedno ročište posle toga bilo je odloženo, a ono 8. februara održano. Postupak jeste u završnoj fazi, ali nije još gotov, takva da, kakva god bila, presuda nije mogla biti doneta", kaže Dabić.
 
U unapred napisanoj presudi, kako pišu "Novosti", navedene su sve generalije osuđenog, jedino nedostaje jedinstveni matični broj. Doduše, nije napisan ni datum kada presuda postaje pravosnažna.
  • :)

    21.03.2017 00:06
    Nikola Kosanović
    Da li ste se usaglasili,ko je kriv za pejudiciranu presudu: daktilograf, ili pripravnik?
    Ko presudjuje i piše presude u Bečeju?
    Da znamo .
  • Nikola Kosanović

    21.02.2017 15:21
    Preki sud
    Nije postojao otpravak presude, ne znam zašto pribegavate širenju očiglednih neistina na račun suda? Znate li vi uopšte šta sadrži otpravak presude? Šablon koji je zapisničarka pripremila slučajno je ona štampala prilikom štampanja zapisnika o glavnom pretresu koji je branilac tražio. Čak je i pogrešan šablon pripremila - šablon presude koja se NIJE NI MOGLA doneti u ovom predmetu. Bar to je MORAO branilac da ZNA (hvali se da je 10 godina advokat). Budući da je pokazao da NE ZNA - neka pročita pažljivije tu "PRESUDU". Žalosno je što branilac, izgleda, ne zna ni šta je presuda. Tako stoje stvari kada su ČINJENICE u pitanju. A vi nastavite sa blaćenjem suda i sudija, što očigledno "novinaru" nije nimalo mrsko. Pravosuđe treba kritikovati ARGUMENTOVANO, a ne na osnovu naklapanja pravnih laika, kojih ima i među advokatima, ne samo među novinarima. A da još znate da je zapisničarka šablon pripremila bez znanja sudije, šta biste pametno još mogli da pljunete o sudu?
  • Smrdija

    15.02.2017 19:57
    A kada ce nas sud da unapred napise presudu nekom mafijasu ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina