Zmajevo: Bivši radnici kombinata hoće privatizovanu zemlju

Bivši radnici i manjinski akcionari Poljoprivrednog kombinata "Zmajevo" u istoimenom selu u opštini Vrbas, ovih dana su od lokalne samouprave treći put zatražili da zakaže ročište o vraćanju 612 hektara oranica, bez kojih su ostali privatizacijom preduzeća 2004. godine.

Oni tvrde da je reč o zadružnoj zemlji, koja po zakonu nije smela da bude privatizovana, jer je kombinat "Zmajevo" sedamdesetih godina prošlog veka nastao spajanjem četiri seljačke zadruge.

"Borimo se za zemlju od 2007. godine, kad je postalo jasno da nam neće biti isplaćene akcije. Konzorcijum, koji je preuzeo kombinat, nije kupio zemlju, nego pravo njenog korišćenja, ali je Privredni sud 2010. u jednom danu i otvorio i zatvorio stečaj, pa je dotadašnje preduzeće praktično izbrisano i radnici više nisu imali od koga da naplate ni zaostale zarade, jer je sva imovina prešla na konzorcijum. Jedina šansa da sve ne izgubimo bila je da osnujemo zemljoradničku zadrugu, što smo i učinili krajem 2011", navodi Veselin Muhadinović, direktor ZZ "Zmajevčani", koja broji 396 članova.

"Zmajevčani" se pozivaju na odredbu iz člana 95 Zakona o zadrugama - da se imovina zadruga iz perioda posle 1. jula 1953. godine, preneta organizacionim, odnosno, statusnim promenama drugim korisnicima bez naknade, vraća zadruzi iste vrste na području gde je poslovala zadruga koja je bila vlasnik imovine čiji se povraćaj traži.

Opštinska uprava u Vrbasu dosad je dvaput (2012. i 2014. godine) odbijala zahtev zmajevačkih zadrugara za vraćanje zemlje, a postupak je obnavljan po nalogu Ministarstva finansija, kao drugostepenog organa, na čije su se rešenje novi vlasnici kombinata "Zmajevo" žalili Upravnom sudu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".