Pančevo: Upisano više od 110.000 podataka iz 500 matičnih knjiga

Gradska uprava je pri kraju velikog posla digitalizacije matičnih knjiga umrlih, rođenih i venčanih iz pančevačkih sela koje su vođene u poslednjih stotinu godina.

Pored matičara u ovaj obiman posao vanredno je bilo uključeno i do 30 zaposlenih u gradskoj upravi Pančeva, piše 013info.rs. Od septembra kada je ovaj posao počeo preneto je u digitalni format i ćirilicu više od 110.000 upisa po matičnim knjigama. Što znači da je prepisano čak i do 500 matičnih knjiga. Praktično su prepisivane matične knjige vođene po selima od 1916. godine. Pored srpskog jezika, matične knjige su vođene i na mađarskom do 1920. godine, a u toku drugog svetskog rata i na nemačkom jeziku.

Kako je reč o službenim, državnim podacima, prevodi su morali biti tačni, službeni i precizni što je rezultiralo da će ukupan posao biti završen sa nekoliko dana zakašnjenja. Naime gradska uprava morala je da angažuje ljude da prevode upise pre svega na mađarskom, ali i na nemačkom jeziku. Grad Pančevo je stare matične knjige za naseljeno mesto Pančevo već upisao, a taj posao je završen do 2003. godine. Državne matične knjige na teritoriji Pančeva vode se od 1895. godine. Pre ove godine vodile su ih crkve, a te knjige se nalaze u Istorijskom arhivu. Iako su matične knjige tokom Drugog svetskog rata vođenje u principu na nemačkom interesantno je da su u Dolovu vođene na srpskom jeziku.

Interesovanje za stare podatke upisa u matične knjige postoji najčešće zbog sticanja uslova za državljanstvo drugih zemalja pre svega Mađarske, Rumunije pa i Bugarske, Hrvatske, a ređe i Slovenije. A ljudi ih traže i zbog drugih aktuelnih potreba kao što je recimo proces restitucije imovine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".