Kikinda: Bez dozvole odlagali opasan otpad na deponiju

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine utvrdila je da je kompanija "Asa Eko" kršila propise i na regionalnu deponiju u Kikindi odlagala opasni otpad bez ikakve dozvole.
Kako piše "Blic", zbog toga joj je zabranjen dalji prijem i odlaganje takvog otpada. Osim toga, Republička inspekcija za zaštitu životne sredine podnela je prijavu tužilaštvu protiv "Ase". 
 
Pomoćnik sekretara Pokrajinskog sekreterijata za urbanizam i zaštitu životne sredine Nemanja Erceg navodi da je utvrđeno da je ova kompanija na deponiji u Kikindi predviđenoj za neopasni otpad, odlagala i kontaminiranu zemlju.
 
"Zabranjen je dalji prijem opasnog otpada, jer je to suprotno dozvoli koju je izdao naš sekreterijat. Inspektor nema mogućnost da zabrani rad ili oduzme dozvolu toj firmi, jer nema ovlašćenje da kontroliše rad mobilnih operatera koji su bili angažovani na toj deponiji. Nemamo ni mogućnost da proverimo koju količinu otpada je 'Asa' odložila na lokaciji u Kikindi, ali procenjujemo da je u pitanju oko 5.000 tona", poručio je Erceg.
 
"Blic" iznosi sumnje da je "Asa" pune tri godine nezakonito deponovala opasni industrijski otpad i tako ostvarila veliku dobit. Ipak, u sekreterijatu nemaju ovakva saznanja.
 
"Dozvole toj firmi su izdate 2014. i 2015. godine, ali inspekcija ranije nije imala informacije da se na deponiju u Kikindi odlaže opasan otpad. Mobilne operatere koje su angažovali i njihova postrojenja izazivaju dosta problema po Vojvodini, jer ih je teško kontrolisati", dodaje Erceg.
 
Podsetimo i da je Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine oduzela dozvolu za rad firmi "Eko 21", jer je utvrdila da je na deponiji u Beloj Crkvi lagerovala više od 107.000 tona otrovnog otpada bez dozvole.
  • Kontrola

    21.03.2017 22:19
    Pretresite deponiju gajgerovim brojačem radioaktivnosti pa ćete saznati pravu nameru mafije.Kikindijanci prdnuli ste u čabar kad ovako dozvoljavate majmunima da uništavaju živote vama i vašoj deci.Država mora imati svoje inspektore, kontrolore i ekologe na ulazu, ovako kako se radi dalje ne ide.
  • Mile

    21.03.2017 15:15
    Opasan otpad
    Pitajte Nemanju Ercega zasto ne reguje kada se opasan otpad Naftagasa odlaze na nelegalnu deponiju u Vrbasu.Kada ce inspekcija podneti prijave zbog odlaganja opasnog otpada po svim smetlistima u Vojvodini?
  • Samo bez brige

    21.03.2017 13:19
    Za nekolko godina ce se sav taj otpad razloziti u podzemne vode i vremenom dospeti na nasu trpezu pa cemo imati jos vise obolelih od karcinoma.

    Sva sreca tu je NATO pa cemo se pravdati bombardovanjem a ne svojom gluposcu i bahatoscu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".