Zrenjanin: Da li je prerada vode komunalna delatnost ili usluga?

Mnogi građani su iskoristili priliku da se u okviru “Otvorenih vrata” na licu mesta upoznaju sa radom zrenjaninskog postrojenja za preradu vode, ali i da postave niz pitanja.

Kako prenosi Zrenjaninski.com, od svih pitanja najvažnije je bilo kada će konačno u cevima zrenjaninskog vodovoda biti voda koja je dozvoljena za piće i pripremu hrane. Na njega su odgovarali Nenad Obradović, direktor kompanije "Synertech", koja je izgradila postrojenje i upravlja njime, kao i direktor JKP “Vodovod i kanalizacija” Ivan Dević.

"Mi smo završili kompletnu tehničku kontrolu postrojenja i dokazali parametre u akreditovanim laboratorijama. Ispunili smo sve tehničke uslove za puštanje vode u sistem, a sve to prati i obimna dokumentacija i atesti za opremu. Sve je to pre mesec dana predato i očekujemo za par dana upotrebnu dozvolu. Međutim, sanitarna inspekcija iz Pokrajine, sa obrazloženjem da ne možemo da se bavimo komunalnom delatnošću, zabranila nam je rad. Oni su to učinili zadirući u nadležnost Ministarstva građevine, koje ima tumačenje da mi možemo da se bavimo uslužnom delatnošću prerade vode, za JKP “Vodovod i kanalizacija” i da ono  što radimo nije komunalna delatnost već usluga", rekao je Obradović.
 
Rešenja još nema, a na pitanje šta će učiniti ako bude morao da obustavi preradu vode odgovorio je: "Sledi faktura koju ću da prosledim Pokrajinskom sekretarijatu, jer postrojenje mora da radi. Nas svaki dan zastoja košta preko četiri hiljde evra".

I Ivan Dević je naveo da sada priču o zdravoj pijaćoj vodi koči sukob nadležnosti, a ne problem ispravnosti prerađene vode i izrazio očekivanja da će sve biti prevaziđeno u narednim danima.

"Za nas je bitno da ste se uverili da postrojenje radi, da prerađuje vodu i da sve analize pokazuju da su rezultati izvanredni. Mirno čekamo trenutak kada će zabrana upotrebe vode za piće biti skinuta", naveo je Dević.
 
Na pitanje o budućoj ceni vode, odgovorio je da o tome odlučuju Gradsko veće i Skupština, ali da je nerealno očekivati da ona ostane ista.
 
"Mi smo predložili tri varijante, prvi segment je da se postojećim troškovima koje ima “Vodovod” pridoda cena prerade vode od 28 evrocenti. Druga varijanta je tarifni sistem i da do pet kubika cena ostane ista, a da se koriguje cena preko te potrošnje. Treći model je da se jednom delu naselja oko grada povisi cena za vodu i da se ona uproseči", rekao je Dević.

  • Duško

    07.11.2017 19:32
    Usluge
    Komunalne delatnosti su vrsta uslužnih delatnosti.... Privatna firma je, kako sam iz teksta shvatio, za potrebe jkp Vodovod samo izgradila postrijenje, a jKP će distribuirati vodu do građana... Šta je problem?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".