Zrenjanin: Prestalo da radi novo prostrojenje za prečišćavanje vode

Javno preduzeće "Vodovod i kanalizacija" u Zrenjaninu saopštilo je da je prekinut rad postrojenja za prečišćavanje vode u tom gradu koje bi obezbedilo zdravu pijaću vodu Zrenjanicima na koju čekaju više od 13 godina.
Zrenjanin: Prestalo da radi novo prostrojenje za prečišćavanje vode
Foto: 021.rs
Kako se navodi u saopštenju, koje je potpisao predstavnik konzorcijuma firmi investitora postrojenja za prečišćavanje pitke vode za grad Zrenjanin Nenad Obradović, rad postrojenja prekinut je jer od Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nije pristiglo obećano odobrenje za njegov rad.
 
Obradović je naveo da su na taj korak bili prinuđeni jer odobrenje nije stiglo iako su uspešno završena sva predviđena ispitivanja koja su potvrdila potreban kvalitet prečišćene vode, na samom postrojenju i u gradskoj mreži.
 
"Podsećamo javnost da smo u proteklih desetak dana, čekajući odluku, vodu isporučivali potpuno besplatno, a da dnevni troškovi prevazilaze sumu od četiri hiljade evra", naveo Obradović. Prema njegovim rečima, postrojenje će ponovo biti u funkciji i grad će se snabdevati prečišćenom vodom za piće "onog momenta kada se dobije saglasnost nadležnog sekretarijata kojem je sva potrebna dokumentacija uredno predata".
 
Da bi do toga moglo doći Obradović je upozorio pre tri dana kada je organizovana poseta zainteresovanih građana novom postrojenju. On je tada rekao da je postrojenje spremno od 1. septembra i da su svi tehnički uslovi ispunjeni, a da sve to prati i određena obimna dokumentacija i atesti.
 
"Sve to predato je na tehničku kontrolu, nakon čega će nam biti data upotrebna dozvola, međutim, pokrajinska sanitarna inspekcija nam je stavila zabranu na rad iz razloga što zadiru u prinadležnosti Ministarstva građevine, pod kojim su komunalna preduzeća", kazao je tada Obradović.
 
Rekao je i da, prema jednom tumačenju zakona, "Sinertek" (investitor sa kojim je potpisan ugovor za prečišćavanje vode) može da se bavi uslužnom delatnošću kroz uslugu koju pruža "Vodovodu", a ne i komunalnom, dok pokrajinski inspektorat za sanitarnu inspekciju tvrdi da ne može.
 
Postrojenje za koje je najavljivano da će obezbediti zdravu pijaću vodu Zrenjanincima pušteno je u probni rad sredinom juna ove godine, a početak rada nekoliko puta je najavljivan, pa odlagan.
 
Zrenjaninci zdravu pijaću vodu iz gradskog vodovoda čekaju više od 13 godina jer je 2004. godine sanitarna inspekcija zabranila upotrebu vode za piće zbog nedozvoljene količine arsena. Zbog nedostatka zdrave pijaće vode Zrenjaninci kupuju flaširanu ili vodu uzimaju sa tek nekoliko bunara u gradu i okolnim mestima. Zrenjanin je jedan od gradova sa najvećom potrošnjom flaširane vode, dok oni koji nisu u mogućnosti da je kupuju, piju vodu iz vodovodne mreže.
  • Jasmina

    14.11.2017 20:13
    javasluk
    Treba prodati tu flasiranu vodu.Doci ce na red cista cesmovaca.Tek je 21-vi vek.
  • zabac

    12.11.2017 18:15
    zaba i som
    niti jedan pokrainski inspektor nebi osporio resenje o pustanju u rad da nesto nije dobrano zastranilo. Sto se tice zabe i soma gospodo napredni dodjosi od vaseg kombinovanja smo tu gde smo zbog vase inprovizacije svega, da moze se i klavirom zagrejati soba a moze se isti taj klavir odneti u pozoriste pa da i drugi cuju na nivou ste babuna ili pre hrcka
  • Žabokrečina

    11.11.2017 16:35
    Taj što je doneo takvu odluku je 100% lala nastao tako što su se u ZR žabokrečini sparili žaba i som.Lep na mamu, a pametan na bábu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.