Predsednik opštine Nova Crnja osuđen na 22 meseca zatvora

Predsednik opštine Nova Crnja Pera Milankov je prvostepenom, nepravosnažnom presudom krivičnog veća Višeg suda u Zrenjaninu, osuđen na jedinstvenu kaznu zatvora od godinu i 10 meseci, u procesu koji je vođen protiv njega i još 13 okrivljenih.
Milankov je oglašen krivim za primanje mita, za koje mu je utvrđena kazna od godinu zatvora i za zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu, za koje je takođe osuđen na godinu zatvora, ali mu je, u skladu sa zakonom, izrečena jedinstvena kazna zatvora od godinu i 10 meseci, piše Dnevnik.
 
Presudom se nalaže i oduzimanje imovinske koristi od Milankova u iznosu od 2.7 miliona dinara, kao i nameštaja u vrednosti od 400.000 dinara. Izrečena mu je i mera bezbednosti zabrane vršenja i delatnosti u vezi s raspolaganjem imovinom opštine Nova Crnja.
 
Presuda je nepravosnažna i na nju se žalba može uložiti Apelacionom sudu u Novom Sadu, što je odbrana i najavila.
 
"Odbrana je nezadovoljna takvom presudom Višeg suda u Zrenjaninu jer smatramo da nema dovoljno argumenata za osuđujuću presudu, ali je prvostepeni sud to drugačije video. Ovo je, u sportskom žargonu rečeno, prvo poluvreme", reči su advokata Vićentija Darijevića, branioca prvooptuženog Pere Milankova.
 
Svih 13 ostalih okrivljenih u ovom predmetu oglašeni su krivim i izrečene su im kazne zatvora u rasponu od osam meseci do godine, s tim što su neke od njih uslovne, a deo će biti izvršen u kućnim ulovima, uz nadzor nanogicom.
 
Sličnog mišljenja je i drugi član tima odbrane, advokat Krsto Bobot.
 
"U pisanoj odluci prvostepeni sud moraće da obrazloži svoje činjenične i pravne zaključke, koji su svakako drugačiji od viđenja odbrane. Sledi žalba odbrane, a mi smo zatražili dodatni žalbeni rok od 30 dana i naša pravna borba se nastavlja", kaže Bobot.
 
Optužnicu protiv Pere Milankova Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu podiglo je još u aprilu 2013, a izmenjena je krajem iste godine. Milankovu se na teret stavljalo pet krivičnih dela koja se odnose na primanje mita i zloupotrebu službenog položaja u saizvršilaštvu.
 
Pera Milankov je uhapšen u oktobru 2012. godine, a u pritvoru je proveo gotovo godinu.
 
Krivičnom prijavom, koju je tada podneo MUP, Milankovu se stavljalo na teret da je uzimao mito od nekoliko privatnika da bi njihovim firmama bili povereni poslovi izgradnje kapele i ulične infrastrukture, kao i za ravnanje poljskih puteva. Po navodima policije, Milankov je na taj način za sebe uzeo blizu 1,5 miliona dinara, a po 100.000 dinara je obezbedio Fudbalskom klubu "Budućnost" iz Srpske Crnje i jednoj nepoznatoj osobi.
  • Nebitno

    15.07.2021 00:04
    Za sada bez dobrog naslova
    Sada mi je jasno zašto se ništa ne vidi noću u Crnji od kada je uvedeno led osvetljenje, Pera Bizon se bogatio i stavljao loše osvetljenje koje ćemo morati sada večno trpeti i šetati noću sa lampama
  • hm?

    22.02.2018 07:40
    Za mito godinu dana!!? Pazite da ga ne uvredite....
  • Trostav

    21.02.2018 22:21
    Preletač
    Informaciji nedostaje bitan podatak o stranačkoj pripadnosti predmetnog gospodina. Nekada je bio član DS-a, a posle se presaldumio u SNS. Šta možemo, preletači su takvi, a mi ih uzgajamo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".