Uvodi se elektronski registar za kontrolu kvaliteta vakcina i odaziva na vakcinaciju

Vojvodina mora da uvede elektronski imunizacioni registar, kako bi se izborila sa više problema - kontrola nabavke vakcina i njihovog kvaliteta je slaba, a u kombinaciji sa sve jačim aktivnostima antivakcinalnih lobija, pad roditelja u poverenje prema vakcinama je osetan.
Uvodi se elektronski registar za kontrolu kvaliteta vakcina i odaziva na vakcinaciju
Foto: Pixabay
Kako se navodi u posebnom programu u oblasti javnog zdravlja u Vojvodini za ovu godinu, a koji je stupio na snagu početkom marta, građani Vojvodine najčešće boluju i umiru od masovnih nezaraznih bolesti poput srčanih udara, a rastući problem predstavljaju i zarazne bolesti.
 
Pokrajina svake godine donosi program aktivnosti u oblasti javnog zdravlja, a u kojem se konstatuje trenutno stanje, mapiraju problemi i iznose moguća rešenja. Ove godine se dosta prostora daje zaraznim bolestima, iako one nisu među vodećim uzrocima smrtnosti u Vojvodini (sa više od 80 odsto učešća u ukupnoj smrtnosti su masovne nezarazne bolesti poput kardiovaskularnih i malignih bolesti, bolesti disajnih puteva i dijabetes). 
 
Po ko zna koji put, Pokrajina konstatuje da je potrebno značajno unaprediti epidemiološki nadzor i ubrzati protok informacija putem elektronskog servisa za prijavljivanje bolesti, ali je još bitnije sprovoditi sistematsku vakcinaciju s velikim obuhvatom dece, bez teritorijalnih i populacionih razlika i povećati obuhvat odraslih vakcinisanih protiv gripa, tetanusa i pneumokoka. Kao preduslov, mora se uvesti elektronski imunizacioni registar, a koji još uvek ne postoji na republičkom nivou, navodi se i programu. 
 
Ipak, epidemiološka situacija je uobičajena za Vojvodinu, a stopa smrtnosti je, na sreću, još uvek niska. Međutim, diskontinuitet, nepravovremenost i nedovoljnost MMR vakcine u prethodnom periodu i nagomilavanje osetljive populacije postavljaju pitanje - da li ćemo zaista zauvek eliminisati morbile i rubeole? Ili, pak, nepostojanjem sistemske kontrole, indirektno otežavamo održavanje poverenja roditelja u imunizaciju, koja je poslednjih godina ozbiljno uzdrmana aktivnostima antivakcinalnog pokreta. 
 
"Poruke antivakcinalnog pokreta u različitim medijima i njegovo osnaživanje, naročito nakon pandemijske 2009/10. godine ozbiljno ugrožava opstanak sistema imunizacije i održavanje poverenja roditelja u bezbednost vakcina. Takođe, zastoj u centralnom snabdevanju pojedinim vakcinama u zemlji uzrokovao je prekide u sprovođenju obavezne sitematske vakcinacije, što se negativno odrazilo na ostvareni obuhvat u 2016. godini", zaključuje se u programu javnog zdravlja u Vojvodini i dodaje da nije dovoljna ni trenutna vakcinacija protiv gripa i pneumokoknih infekcija da bi se smanjilo obolevanje i umiranje.  
 
Takođe, postojeći način evidencije imunizacije nije dobar i ne omogućava ažurno sagledavanje vakcinalnog obuhvata, praćenje bezbednosti vakcina, izveštavanje i planiranje imunizacije. Ono što još više brine je činjenica da, uprkos važećim propisima i obaveznom prijavljivanju neželjenih reakcija posle imunizacije, lekari koji utvrde neželjenu reakciju na vakcinu istu ne prijavljuju najažurnije. Naime, lekari su dužni da sve neželjene reakcije prijave epidemiološkoj službi u institutima i zavodima za javno zdravlje, a uprkos tome, stvarna učestalost neželjenih reakcija nije poznata - jer postoji inertnost dela zdravstvenih radnika kada je u pitanju obaveza prijavljivanja. 
 
Osim toga, "zakonom propisani formular prijave neželjene reakcije nije adekvatan i nisu definisani kriterijumi za prijavljivanje neželjenih reakcija", zaključuje se u programu Pokrajine. 
 
Elektronski imunizacioni registar takođe bi evidentirao razloge za neodazivanje na vakcinaciju, a podsećao bi građane kad je koji termin za dobijanje vakcine. Pomoći njega bi se pratilo koliko vakcina je potrošeno i nabavljeno. 
 
Pokrajina za ovu godina ima specifičan cilj - razvoj modernog sistema ranog otkrivanja i upozorenja na pretnje po zdravlje stanovništva Vojvodine. Konkretno, reč je o softveru koji bi imali svi domovi zdravlja i koji bi ih povezao, a pomoću njega bi se razmenjivale informacije o građanima koji su oboleli od zaraznih i nezaraznih bolesti. Za razvoj ovog cilja izdvojiće se 658.954 dinara iz pokrajinskog budžeta tokom godine. 
 
Postojeća situacija kaže da je u Vojvodini izraženo starenje stanovništva i pad broja stanovnika. Skoro svaka šesta osoba u Vojvodini starija je od 65 godina. Stopa nataliteta nije povoljna, žene rađaju u sve starijoj dobi (prosečna starost majke koja rađa prvo dete je 29 godina), a stopa mortaliteta je na visokim nivoima. Vojvođani najviše umiru od kardiovaskularnih bolesti (50,6 odsto), malignih bolesti (23,6 odsto) i bolesti sistema za disanje (5,2 odsto). Ono što je zanimljivo je da se kao čest razlog za odsustvovanje sa posla sada javljaju bolesti mišićno-koštanog sistema i vezivnog tkiva, koji takođe dovode i do invaliditeta.
 
Program u celini možete da čitate OVDE.
  • Sima II Strahota

    21.03.2018 09:28
    Sta smo imali
    Ne znam je li ovo samo Trla baba lan, ili ce od ovog biti nesto, ali hajde da vidimo sta smo imali oko vakcinacije.
    Postoje roditelji koji nece da vakcinisu decu. Oni znaju zasto, da ne ulazimo u njihove motive. Ja sam svoju decu vakcinisao, i opet cu. Ovo za prijavljivanje reakcija na vakcine je narocito dobra ideja, ali videcemo kakva ce biti realizacija.
    Postoje roditelji koji ne mogu da vakcinisu decu, jer su deca bolesna, da li hronicno ili akutno.
    Postoje roditelji koji nisu vakciniali decu, jer nema dovoljno vakcina. Znaci cak ni svi koji hoce i cija su deca zdrava, nisu ih vakcinisali, jer je zdravstveni sistem u (za sad blagom) rasulu.
    U jednoj evropskoj (nazalost uglavnom geografski evropskoj) drzavi za ogroman broj stanovnika se u 21. veku ne zna jesu li vakcinisani, protiv cega i kada i trebaju li da se opet vakcinisu i kada. U onoj SAP Vojvodini, koja nije valjala jogurtasima, podaci o vakcinaciji upisivani su u knjizice i svako je mogao da ih vidi. Onda je Srbija preuzela (da ne kazem nesto drugo) Vojvodinu...
  • jasno kao sunce

    20.03.2018 21:41
    zataskavanje od nekih
    Evidentno je da je sve "novo", evidentno je, da su nas drugi sprecili , u razvoju tehnologije, tj., zbog , loseg desavanja koja su nas unazadila totalno, svi znamo o cemu govorim, ali mi nikako nije jasno, kako, kada smo se totalno otvorili svetu i svet prema nama, jos uvek, postoje, neka vrlo bitna, zanimanja, od kojih smo zavisni, u ovom slucaju, neki, "zdravstveni" radnici, koji, sabotiraju, ne izvestavaju, o eventualnim problemima, koje mogu da ugroze neciji zivot!kako je to moguce, zasto jos uvek rade na tako odgovornim mestima, itd... Toliko toga, moze da se napise, postave pitanja, ali sve se svodi na jedno! Spasiti zivot, voditi racuna o promenama pacijenata, posle ili pre terapije, itd......I pitanje?,kako mi da saznamo, koji smo rodjeni,1965-te,pa do 1945-te,a da nekazem mnogo starije osobe-da li smo zasticeni, pola ili uopste? od morbila? ili a da neplatimo, jer je stvarno sve skupo ? cisto ko suza pitanje? Imamo jos "tonu" pitanja, ali je i ovo vredno odgovora! Hvala!
  • Obavezno i

    20.03.2018 17:01
    Akcizne markice za vakcinisane
    Znači, slede i radna mesta VKV Vakcinatora, pretpostavljam viših medicinskih sestara, partijskog usmerenja.
    A podaci će se, kao i uvek kad je Srbija u pitanju, tajno prodavati i dostavljati Timu Eksperimentatora. Svetskih, naravno, gde mi imamo novca za to zezanje sa ljudskim životima?
    Podanici u službi Vladara Sveta.
    Spram pravila za ovaj narod, migranti ispadoše bre gospoda!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.